Predstavitev plošče in pogovor: Lucija Rosc / Mica bere vice

Četrtek, 11. maja 2023, ob 18.00

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na predstavitvi najnovejšega projekta Lucije Rosc Mica bere vice, v okviru katerega umetnica predstavlja gramofonsko ploščo, na kateri so zbrani vici iz osebne zbirke vicev njene babice. Predstavitev plošče bo spremljal pogovor z umetnico, ki se bo v Galeriji Fotografija odvil v četrtek, 11. maja 2023, ob 18.00, moderirala pa ga bo umetnostna zgodovinarka Vida Jocif.

 

Vizualna umetnica Lucija Rosc v svojih delih že od nekdaj presega meje posameznih zvrsti umetnosti, njen najnovejši projekt z naslovom Mica bere vice, ki je luč sveta ugledal v podobi gramofonske plošče, pa je zadnji v vrsti primerov umetničinega multidisciplinarnega ustvarjalnega pristopa. Zvočni posnetek njene babice Mice med branjem vicev, ki jih je skozi leta zbirala in zapisovala v majhno belo knjižico, ki jo hrani v denarnici, saj nikoli ne ve, kdaj se ji bo ponudila priložnost za njeno uporabo, spremlja bogat vizualni material, ki krasi podobo same vinilke ter njen domiselno oblikovan ovitek. V prozorni zunanji ovitek plošče je vstavljena tudi reprodukcija izvirne knjižice z vici, ki obenem služi kot knjižica z besedili zvočnih posnetkov.

 

V želji, da bi čim bolj pristno ohranila spomin na svoje stare starše, s katerimi je preživela večino svojega zgodnjega otroštva, se Lucija Rosc v svojih zadnjih projektih poglobljeno ukvarja z raznovrstnim družinskim arhivskim materialom, z zbirkami, ki sta jih tekom svojih življenj ustvarila njena babica in dedek, ter s svojim osebnim arhivom. S konsistentnim beleženjem podrobnosti iz življenj njenih starih staršev ter z vključevanjem izbranega materiala v svoja umetniška dela umetnica na izrazito oseben način obenem ustvarja in ohranja spomin na najstarejša člana svoje družine ter se poskuša pripraviti na neizogibne spremembe, ki jih s seboj prinaša minevanje časa.


Dobršna mera humorja, neobremenjena iskrenost in vizualno izjemno bogata izraznost Luciji Rosc omogočajo, da se pogumno zoperstavlja strahu pred smrtjo in v večnost zapisuje najlepše spomine na svoje stare starše. Na prvi pogled (in posluh) lahkotna in humorna vsebina, ki v ospredje postavlja umetničino duhovito babico Mico, odpira teme spominjanja, medgeneracijskih družinskih odnosov, zbiranja in ustvarjanja osebnih zbirk ter se obenem na srčen način sooča s procesom staranja, pozabljanjem in človeško minljivostjo.


Omejena izdaja 30 gramofonskih plošč bo na voljo za nakup po ceni 55 EUR.


Prisrčno vabljeni, da se nam pridružite!

 

Dogodek je organiziran s podporo Javne agencije za knjigo RS.

May 3, 2023