Boris Gaberščik in Lucija Rosc: Kompozicije - Vzporedna monologa

9 February - 19 March 2022
Dela
Pregled

Umetnika bosta na otvoritvi v sredo prisotna med 16.00 in 19.00.

 

 

Izbor del na razstavi je zasnovan na osnovi dialoga med dvema umetnikoma – uveljavljenim fotografom Borisom Gaberščikom in mlado umetnico Lucijo Rosc. Oba umetnika se v svojih delih ukvarjata z novimi pristopi k motivu tihožitja, ki ga vsak na svoj način interpretirata in postavljata v sodobne fotografske kontekste.

 

Boris Gaberščik je eden najbolj uveljavljenih slovenskih fotografov, med drugim leta 2019 prejemnik nagrade Prešernovega sklada, ki v svojih fotografijah uporablja najdene predmete ter jih s pomočjo svetlobe in mojstrskega obvladovanja kompozicije postavlja v domiselne skulpture. Mlada umetnica Lucija Rosc do tematike tihožitja pristopa na izrazito sodoben način ter ustvarja abstraktne skulpture iz navidez nepomembnih ali nostalgičnih predmetov, ki na živobarvnih fotografijah tvorijo nekakšen družinski arhiv. 

 

Umetnika tako predstavljata dva pola fotografskega pristopa k istemu motivu in v kompozicijah ustvarjata dialog – med sodobnim in tradicionalnim, digitalnim in analognim ter uveljavljenim in prihajajočim.