38. Slovenski knjižni sejem

22 - 27 November 2022 
Sejem bo potekal v živo od torka, 22. 11. 2022, do nedelje, 27. 11. 2022, e-knjižni sejem pa od torka, 22. 11. 2022, do nedelje, 4. 12. 2022. Posvečen bo 100. letnici rojstva Ele Peroci, ene največjih slovenskih otroških pisateljic in pesnic.
Knjigarna Galerije Fotografije od leta 2018 na Slovenskem knjižnem sejmu vodi program Fotocone, ki je del sejma, namenjen fotoknjigi. Na razstavišču Fotocone so na voljo knjižne izdaje slovenskih in mednarodnih avtorjev in založb, ki svoj program namenjajo izdajanju fotoknjig, organiziramo pa tudi pogovore z ustvarjalci in predstavitve aktualne produkcije.
 
PROGRAM:
 
SREDA 23. 11. 2022
Ob 16h
Predstavitev knjige Udén fotografinje Lucije Rosc.
Moderatorka Tea Miholič
Ob 17h
Pogovor: Sonja Bezjak, direktorica Muzeja norosti, Cmurek in fotograf Simon Chang.
Iztočnica za pogovor bo delovanje Muzeja norosti in Simonova rezidenca in razstava v njem, ki se je zaključila v oktobru, ki se bo razširil na širšo tematiko obravnave te problematike v slovenski družbi.
 
ČETRTEK 24. 11. 2022
Ob 16h
ETC-Predstavitev revije.
Sodelujejo: Lara Mejač, Ajda Kocutar, Zoran Pungerčar, Lene Lekše in Ajda Bračič.
Ustvarjalci nove mednarodne revije za sodobno umetnost bodo spregovorili o prvi številki in načrtih za nadaljevanje.
Ob 17h
Pogovor: 10 let založbe The Angry Bat
Matej Sitar, fotograf in ustanovitelj založbe The Angry Bat, fotografa Andrej Lamut in Matija Brumen ter grafična oblikovalca Anja Delbello in Aljaž Vesel, moderator Miha Colnar.
Slovenska založba Angry Bat, ki jo je ustanovil in jo vodi fotograf Matej Sitar, je s svojim delom med drugim tudi izjemno pomembna platforma za slovenske ustvarjalce pri preboju v mednarodni prostor.
 
PETEK 25. 11. 2022
Ob 17h 
Pogovor z Josefom Chladekom, lastnikom ene največjih zbirk fotoknjig in internetne platforme Virtual bookshelf, kjer javnosti predstavlja več tisoč naslovov predvsem fotoknjig pa tudi knjig s področja arhitekture, oblikovanja in literature. Josef Chladek (1968, Dunaj), magister fizike (Tehnološka univerza na Dunaju), je v zadnjih 25 letih kot spletni razvijalec, projektni vodja, vodja prodaje in kot izvršni direktor, delal za številne pomebne spletne medije v Avstriji (trend, profil, Kurier, autorevue, WirtschaftsBlatt, boerse-exrpress.com, be24.at, ...). Leta 2013 je soustanovil FC Chladek Drastil GmbH, kjer med drugim razvijajo spletne projekte za različne založbe. Je strasten bralec in ljubitelj knjig – predvsem fotoknjig, knjig o arhitekturi, dadaizmu, ekspresionizmu, moderni literaturi...
Moderatorka Barbara Čeferin
 
SOBOTA 26. 11. 2022
Ob 16h
Replika
Pogovor z dr. Marijo Skočir, višjo kustosinjo, vodjo Galerije Jakopič in Galerije Vžigalice in Bojanom Radovičem, fotografom in avtorjem razstave in knjige Replika.
Moderatorka Barbara Čeferin
Ob 17h
Pogovor z multimedijski umetnico Tanjo Lažetić bo vodila Iza Pevec, novinarka Radia Slovenija.
 
NEDELJA 27. 11. 2022
Ob 11h
Pogovor o fotoknjigah in še o marsičem z umetniki treh različnih generacij.
Nik Erik Neubauer
Tadej Vaukman
Jože Suhadolnik
Moderatorka Meta Krese
 

Program Fotocone je organiziran s podporo Javne agencije za knjigo RS.