Jadran Lazić: 50 let fotografije

10 December 2021 - 31 January 2022
Dela
Pregled
Jadran Lazić, prvi jugoslovanski paparazzo, je začel svojo kariero 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Svetovno slavo pa je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je kasneje Newsweek izbral za fotografijo leta.
 
Lahko rečemo, da ni hollywoodskih zvezd in slavnih oseb 70' in 80' let prejšnjega stoletja, ki jih ni ujel Lazićev objektiv, od jugoslovanskih Dina Dvornika, Miše Kovača, Suzane Mančić, Dražena Petrovića in mnogih drugih, do Jodie Foster, ki jo je kot najstnico pripeljal celo na Hvar, Gillian Anderson, Sylvestra Stallona, Romana Polanskega, Roberta De Nira, Jamiea Foxxa, Abu Abbasa, Johnny Deppa, Jean-Claude Van Dammea, Elizabeth Taylor, Davida Bowieja, Biance Jagger, Kirka Douglasa, Sigourney Weaver, Jacka Nicholsona, Carla Pontija, Sofije Loren, Marlona Branda, Richarda Gerea...In še mnogo drugih, ki jih je zbral v bogati dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić, 50 let fotografije. Izvrstne fotografije podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja.
 
Jadran Lazić živi v Los Angelesu in vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru.
 
Jadran Lazić bo prisoten na otvoritvenem dnevu, v petek, 10.12..

Razstava je prodajna. Poleg fotografij bo na voljo tudi razkošna dvodelna monografija, ki predstavlja Lazićevo delo na več kot 900 straneh.