Krešimir Golubić - Leon GSK: Punk's Not Dead

4 September - 3 October 2020
Pregled

V petek, 4. 9., vas vljudno vabimo na otvoritev prodajne razstave hrvaškega umetnika / grafitarja Krešimira Golubića - Leon GSK.
Razstavni projekt organiziramo skupaj s TAM-TAMovo Ulično galerijo in Zavodom Urbana Vrana.
Ob 17. uri bo odprtje v Ulični galeriji TAM-TAM na Vegovi ulici, kjer bo umetnik v živo na otvoritvi ustvaril tri dela, ki bodo na ogled do 5. 10.. Po grafitarskem performansu okoli 18. ure, bo sledil vodeni ogled po razstavi Golubićevih del v Galeriji Fotografiji.
Leon GSK bo v soboto 5. 9. in nedeljo 6. 9., obakrat ob 11. uri, vodil tudi ekskluzivna street art ogleda Ljubljane, na katera se lahko prijavite preko spletne strani ptich.si.

----

 

Razstava grafitov podob akterjev punk scene s fotografij različnih avtorjev v predelavi umetnika Krešimira Golubića je nastala v soorganizaciji Ulične galerije Tam-Tam, Galerije Fotografije in Urbane vrane. Projekt, ki je bil na začetku ena od kulturniških žrtev karantene, saj bi se otvoritev morala zgoditi na začetku aprila, je zdaj, kdo bi si takrat mislil, v svoji sporočilnosti prevajanja in prenašanja delovanja punk akterjev v današnji čas še bolj aktualen kot pred nekaj meseci. Ponuja primerjavo današnje družbe z družbeno prelomnimi časi naše preteklosti in postavlja tudi vprašanje, kako se bo zdajšnja mladež odzvala na dogajanje v družbi.  Kot se je tista v sedemdesetih in bomo priča novemu punku ali si bo izbrala drugo pot?
Krešimir Golubić je prepričan, da še vedno velja, Punk's not Dead.

In mi mu pritrjujemo.


Krešimir Golubić – Leon (GSK) se je rodil v Zagrebu leta 1973. Za grafitarsko umetnost se je začel zanimati sredi osemdesetih, ko so se v Zagrebu pojavila prva takšna dela. Sprej je prvič vzel v roke leta 1987, zares pa se je začel ukvarjati z grafitiranjem leta 1992 po obisku Berlina. S prijateljema je ustanovil eno prvih grafitarskih ekip v Zagrebu – GSK Crew (1993) in prvo grafitarsko revijo na tem koncu Evrope – svetovno znani ZGBKAOS magazine, ki je med letoma 1995 in 2001 izšla sedemkrat.
Poleg grafitarskega ustvarjanja po ulicah Zagreba, Hrvaške in Evrope, piše tudi članke za razne tiskane medije in sodeluje v številnih oddajah v elektronskih medijih kot strokovnjak za grafite. Za nameček tudi fotografira grafite in sploh aktivno spremlja grafitarsko sceno.
Redno sodeluje na umetniških festivalih in razstavah, vodi pa tudi delavnice z naslovom Grafiti kot umetnost, ne pa vandalizem. Pogosto o grafitarski tematiki predava na šolah in pri tem mladim poskuša pokazati, da grafite lahko dojemamo in uporabljamo tudi na pozitivne načine, ne pa le kot izraz uporniške objestnosti.
Leta 2013 je začel ustvarjati s šablonsko tehniko (stencil), ki je značilna za street art oz. postgrafitarsko gibanje. Njegova zadnja dela, ki jih ustvarja tako na ulici kot na platnu, se gibljejo prav v to smer, v motivih pa prevladujejo glasbene zvezde, zasebni portreti, arhitektura in erotika.
V okviru razstave “Punk’s not dead” julija leta 2019 je v Zagrebu neuradno odprl tudi Pank rock ulico.

 

PODPIS: Krešimir Golubić - Leon GSK / narejeno po fotografiji Toneta Stojka (Brane Bitenc, pevec skupine Otroci socializma, november 1982, Zagreb). Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

 

Produkcija:
Galerija Fotografija 

Koprodukcija:
TAM-TAM 
Ptich 
Zavod Urbana Vrana

Podporniki razstave:
FV Music
Muzej novejše zgodovine Slovenije logo
Tektonik kraft pivovarna
Montana

Izid kataloga je omogočil:
BIG BANG 

 

Postavitev