IZHODIŠČA VOL. 2

prijave do 6. 3. 2023

Galerija Fotografija odpira svoja vrata tudi mlajšim ustvarjalcem in ustvarjalkam ter jim ponuja možnost za manjšo razstavo v galerijski knjigarni, predstavitev svojega dela širši javnosti in prvo srečanje s produkcijo in prodajo svojih del. K sodelovanju vabimo mlade umetnike/ce, ki fotografijo uporabljajo kot del svoje umetniške prakse.

 

Projekt Izhodišča je zastavljen kot večletni razstavni projekt, ki dvakrat na leto predstavi izbranega/o mladega/o umetnika/co in mu/ji omogoči razstavo ter srečanje z galerijsko prodajo fotografij. Razširiti želimo zavedanje o umetniškem delovanju znotraj fotografije in na umetnostnem trgu. Med mladimi želimo spodbuditi predvsem razmišljanje o načinu tiska, omejitvah serij, cenitvi lastnega dela, ter možnostih kreativne predstavitve v galeriji.

 

V prvi ediciji projekta leta 2022 sta bila predstavljena umetnica Iva Suhadolnik Gregorin in Lars Sekulič Berce.

 

Tokratno izbrana/i umetnika/ci bosta v galeriji predstavljena/i aprila in oktobra 2023.

 

Prijave so odprte za vse, ki jih zanima tovrstno sodelovanje.

 

KDO SE LAHKO PRIJAVI?

- Ustvarjalci in ustvarjalke, ki v svoji praksi na različne načine uporabljajo fotografijo.

- Mlajši (do 26 let) in / ali neuveljavljeni (svojih del še niso samostojno razstavljali)

 

KAJ POSLATI?

Portfolio v pdf formatu, ki vsebuje:

- kratka biografija, kontakt, povezave na spletne platforme (Instagram, spletna stran, idr.)

- hi-res fotografije del, ki jih želite predstaviti (300 dpi, 2000 px po krajši stranici, format JPG, med 5 in 15 fotografij)

- Fotografije naj bodo poimenovane: priimek_naslov dela_letnica_mere

 

Izmed avtorjev vseh prispelih portfeljev bomo izbrali dva, ki bosta povabljena k razstavnemu projektu v Galeriji Fotografiji. Izbranima umetnikoma bo ponujena finančna pomoč za produkcijo del in predstavitvene zloženke. Dela bodo v času razstave naprodaj v Galeriji Fotografiji.

 

POŠLJI NA: hana.ceferin@galerijafotografija.si

 

ROK ODDAJE

6. 3. 2022

 

 

ŽIRIJA

 

Barbara Čeferin
Barbara Čeferin je lastnica in vodja Galerije Fotografije. Po študiju španščine in etnologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani je od leta 1989 do leta 1993 delala kot fotoreporterka, pretežno za revijo Mladina, in objavljala svoje fotografije v slovenskih in jugoslovanskih časopisih in revijah.  Prav tako je konec 80ih začela fotografirati tudi za različna slovenska gledališča (Drama, Slovensko mladinsko gledališče, kasneje Mestno gledališče Ljubljansko), kar dela še danes (Anton Podbevšek teater). Od 1996 do 2003 je bila zaposlena kot urednica fotografije pri reviji Jana in njenih edicijah. Leta 2003 je odprla prvo zasebno galerijo v Sloveniji, ki svoj program namenja  fotografski umetnosti. V zadnjih 18 letih je tako kurirala ali sokurirala več kot 150 razstav domačih in tujih umetnikov, ki so razstavljali v prostorih galerije, na gostovanjih na umetniških sejmih ali v muzejih, galerijah in drugih razstavnih prostorih doma in v tujini. Leta 2014 je v sklopu galerije odprla tudi knjigarno, ki svoj program posveča fotografski umetnosti in njeni povezavi z drugimi umetniškimi smermi. Leta 2018 je na njeno pobudo in pod njenim vodstvom na Slovenskem knjižnem sejmu zaživela Fotocona, del sejma namenjen fotoknjigi.

 

Hana Čeferin

Hana Čeferin je diplomirana anglistka in umetnostna zgodovinarka ter magistra umetnostne zgodovine. Od leta 2015 je sodelavka Galerije Fotografije v Ljubljani, kjer sodeluje s slovenskimi in tujimi umetniki. Od leta 2021 je urednica revije za sodobno umetnost ETC. in direktorica istoimenskega zavoda. Kot samostojna kuratorka je doslej sodelovala mdr. z Galerijo Prešernovih nagrajencev Kranj, Cankarjevim domom, Galerijo Škuc in Narodno galerijo. Je ena izmed treh izbranih kuratorjev sedme edicije švicarskega fotografskega festivala Alt.+1000. Kritiške in umetnostnozgodovinske prispevke redno objavlja v zbornikih in revijah, kot sta Likovne besede in Membrana / Fotografija. Med leti 2020 in 2022 je bila udeleženka šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti, ki poteka v okviru SCCA Ljubljana. Trenutno živi na Dunaju, kjer dela v kuratorskem oddelku Kunsthalle Wien.

 

Simon Chang

Simon Chang je bil rojen v Taipeiu na Tajvanu in od leta 2003 kot dokumentarni fotograf živi in dela v Evropi, s poudarkom na zgodbah o ljudeh, katerih glas je redko slišan, skupnostih, ki jih obča družba ignorira, o duševnih motnjah v regijah nekdanjega konflikta, itd. Simon je prejemnik številnih nagrad Slovenia Press Photo v kategoriji najboljša zgodba (ljudje/šport) v letih 2011, 2012 in 2015. Prejel pa je tudi nagrado Kaoshuing in dvakrat nagrado Golden Tripod, dve izmed najbolj prestižnih nagrad za sodobno umetnost in založništvo na Tajvanu (2011, 2018 in 2020). Njegova dela so bila razstavljena v muzejih in galerijah v Evropi in Aziji, med drugim v muzeju Reina Sofia v Madridu (Španija), National Centre for Contemporary Arts v Moskvi (Rusija), Cankarjevem domu v Ljubljani (Slovenija), Balassijevem inštitutu - Collegium Hungaricum Berlin (Nemčija), Trieste Contemporanea (Italija), Taipei Fine Arts Museum (Tajvan), National Art Museum Beijing (Kitajska), itd.

 

Jasna Jernejšek

Mag. Jasna Jernejšek deluje kot samostojna kuratorka, vodja projektov, predavateljica, tekstopiska, kritičarka in recenzentka na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Posebej se osredotoča na sodobne avtorske prakse, teorijo in zgodovino fotografije ter vizualno pismenost, ki jih interdisciplinarno prepleta z drugimi družboslovnimi vedami. Diplomirala je iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani (2007), kjer je zaključila tudi znanstveni magisterij komunikologije (2013). Zaključila je izobraževanje Svet umetnosti, šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje pri Zavodu za sodobno umetnost, SCCA-Ljubljana (2011–2013). Med leti 2012 in 2016 je bila sourednica oddaje Art-Area o sodobnih vizualnih in sorodnih umetnostih na Radiu Študent. Redno piše obrazstavna in kataložna besedila, od leta 2012 prispevke objavlja v revijah Fotografija in Membrana posvečenih sodobni fotografiji. Med leti 2013 in 2017 je sodelovala s Photonom – Centrom sodobne fotografije kot kuratorka, koordinatorka in vodja projektov ter s festivalom Fotonični trenutki – Mesec fotografije kot selektorka festivala, pri kuratorski pripravi in organizaciji razstavnih in raziskovalnih projektov. Je višja predavateljica in programska vodja Oddelka za fotografijo na VIST – Fakulteti za aplikativne vede v Ljubljani. Poleg vodenja zavoda Sektor, ustanovljenega z namenom povezovanja, raziskovanja in promocijo medijskih umetnosti, sodeluje z različnimi razstavišči doma in v tujini ter nevladnimi organizacijami s področja kulture, kot so SCCA–Ljubljana, Zavod Membrana, Zavod Celje Fokus in drugimi.

 

 

Dogodek je organiziran s podporo Javne agencije za knjigo RS.

 

January 24, 2023