Košarica

Pretekle razstave

Vodan

By 14. 10. 2004 15 maja, 2019 No Comments

Več avtorjev
Vodan

14.10.2004 – 18.11.2004
19h

Mednarodni natečaj v podvodni fotografiji in videu VODAN z zagnanostjo in ljubeznijo že od leta 1998 organizira Športno in kulturno društvo HSA Vodan iz Nove Gorice pod pokroviteljstvom Slovenske potapljaške zveze, Mestne občine Nova Gorica in v zadnjih letih tudi Ministrstva za kulturo RS ter ostalih sponzorjev in donatorjev. Izvorni namen organizacije natečaja je bil prikazati in približati videnje podvodnega sveta svetovno znanih podvodnih fotografov tudi nam običajnim zemljanom.

Več avtorjev
Vodan

Mednarodni natečaj v podvodni fotografiji in videu VODAN z zagnanostjo in ljubeznijo že od leta 1998 organizira Športno in kulturno društvo HSA Vodan iz Nove Gorice pod pokroviteljstvom Slovenske potapljaške zveze, Mestne občine Nova Gorica in v zadnjih letih tudi Ministrstva za kulturo RS ter ostalih sponzorjev in donatorjev. Izvorni namen organizacije natečaja je bil prikazati in približati videnje podvodnega sveta svetovno znanih podvodnih fotografov tudi nam običajnim zemljanom. Današnja sporočilnost natečaja pa je v tem, da krhkost tega neizmerno raznovrstnega in čudovitega podvodnega ekosistema ne bo dolgo zdržal človeške brezbrižnosti, zato ga je treba aktivno čuvati ter v sobivanju z njim racionalno izkoriščati njegove dobrine. Natečaj VODAN je že v samem začetku vzbudil veliko pozornosti tako med strokovno kot tudi laično javnostjo, saj podobnih razstav ni bilo v bližini. Stalno se razvija in se z novimi kategorijami dopolnjuje.

Natečaj je v krogu poznavalcev poznan po visoko strokovni in objektivni žiriji, ki je vsa leta sestavljena iz priznanih svetovno znanih strokovnjakov iz sveta podvodne fotografije kot so: Gianni Pechiar -italijanski podvodni fotograf (bivši državni prvak), Gianni Mangiagli – italijanski vrhovni inštruktor in sodnik podvodne fotografije, Franco Banfi – bivši svetovni prvak iz Švice, Claudio Bertasini – večkratni svetovni ekipni prvak v podvodni fotografiji, Arne Hodalič – vrhunski slovenski fotograf in publicist ter Ciril Mlinar–Cic – večkratni udeleženec svetovnih prvenstev in podvodni snemalec. Nič manj reprezentančni niso udeleženci natečaja, saj se je na njih zvrstilo že kar nekaj vrhunskih aktualnih šampionov podvodne fotografije ko so: Setimio Cipriani – večkratni ekipni svetovni prvak iz Italije, Giovani Vio – član italijanske državne reprezentance, Giuseppe Pignataro in Enrico Amati – dva vrhunska italijanska fotografa, ki sta oba že nekajkrat zmagala na največjem svetovnem festivalu podvodne fotografije in snemanja v Antibesu, Mathias Blattler in Mirko Ziani – člana švicarske državne reprezentance, Werne Thiele – član avstrijske državne reprezentance, Ernst Seeling – veteran in eden najboljših nemških podvodnih fotografov, Ludwig Migl – član nemške državne reprezentance in nenazadnje naj omenim večkratnega udeleženca svetovnih prvenstev in enega najboljših svetovnih fotografov Boruta Furlana, občasne člane slovenske državne reprezentance Milana Korošina, Borisa Pihlarja , Toma Turka, Smiljana Zavrtanika in vzhajajočo zvezdo slovenske podvodne fotografije Ireno Čok itd. Do sedaj se je natečaja udeležilo že preko 150 fotografov iz 15 držav s skupaj preko 1500 posnetki. Razstavo si vsako leto ogleda več tisoč ljudi, saj potuje po raznih galerijah po Sloveniji in v tujini.

Več avtorjev

Pomoč pri realizaciji razstave: