Košarica

Sejmi

Viennafair 2009

By 3. 5. 2009 14 maja, 2019 No Comments
Viennafair

7.05.2019 – 10.05.2019

Galerija Fotografija, razstavni prostor A 1505

Na mednarodnem umetniškem sejmu Viennafair Galerija Fotografija predstavlja dva fotografa starejše slovenske generacije, oba predstavnika klasične črno – bele fotografije ter veliki imeni slovenske fotografije.

Stojan Kerbler (1938) bo predstavljen s svojimi zgodnejšimi deli iz v Sloveniji zelo odmevnih in uveljavljenih ciklov Haložani, Koline ter s svojim prvim razstavljenim delom sploh Skupna pomlad (1960), ki pa tvorijo jedro njegovega opusa. Kerblerjev pristop, zaznamovan s pogledom v univerzalnost človeškega bitja različnih socialnih razredov, zaznamuje več kot le indiferentno dokumentiranje. Njegova najboljša dela so portreti ljudi iz okolij, ki jih fotograf tudi sam dobro pozna. Ne gre zgolj za realizem, konfrontacijo z ruralnim okoljem. Ujeti trenutki individualnih življenjskih zgodb so posledica iskrene interakcije fotografa z upodobljenimi. Ob individualizmu fotografije zaznamuje tudi že omenjena univerzalnost človeškega bitja ter monumentalnost.

Boris Gaberščik s fotoaparatom beleži neko drugo pojavnost kakor Kerbler, ki se posveča živim življenjskim oblikam. Gaberščik kompozicij ne išče, ampak jih ustvarja sam. Njegova tihožitja so studijski posnetki premišljeno postavljenih predmetov, končna fotografska podoba pa vizualna aluzija konceptov, ki jih izražajo naslovi del. Medtem ko Kerbler svoje fotografije skrbno razvija sam in serij svojih fotografij ne omejuje zaradi načela da mora fotografija med ljudi, pa je za Gaberščika značilno nasprotno. Njegova tihožitja so velikokrat izdelana kot unikat ali v majhnih, omejenih serijah. Slikana z velikoformatno kamero in razvita kot kontaktne kopije predmetom omogočijo, da zgodbe, ki jih govorijo, še poudarijo s svojo materijalnostjo.