Košarica

Pretekle razstave

Otroci Vrtca Vodmat: Ustvarjanje zgodbe s fotografijo

By 7. 4. 2015 12 maja, 2019 No Comments

Otroci Vrtca Vodmat
Ustvarjanje zgodbe s fotografijo

16.04.2015 – 8.05.2015
17.00

Razstavo bo otvorila ravnateljica Vrtca Vodmat ga. Marta Korošec. Tokrat v galerijskem prostoru predstavljamo odličen primer vizualnega opismenjevanja najmlajših s pomočjo fotografije. Projekt Vrtca Vodmat je otroke usmeril v opazovanje sveta in v pripovedovanje o videnem skozi fotografski medij. In če se mogoče zdi, da med otroško in avtorsko fotografijo ni nobene povezave, naj povemo, da so nas, poleg zanimivo izpeljanega projekta, pritegnile tudi značilne lastnosti otroških podob, predvsem iskrenost in stik s samim seboj. To pa sta obenem tudi značilnosti dobre avtorske fotografije.

Otroci Vrtca Vodmat
Ustvarjanje zgodbe s fotografijo

Otvoritev razstave: četrtek, 16. april 2015 ob 17. uri.

Razstavo bo otvorila ravnateljica Vrtca Vodmat ga. Marta Korošec.

Vodstvo po razstavi: 21. april ob 12. in 18. uri. Vodita vodji projekta Darja Štirn in Robi Kroflič.

 

Vrtec Vodmat v Galeriji Fotografiji

V Galeriji Fotografiji se že več kot deset let osredotočamo na avtorsko fotografijo slovenskih in tujih avtorjev. Kot je pred slabim stoletjem napovedal fotograf László Moholy- Nagy, je znanje fotografskega jezika postalo enako pomembno kot znanje abecede. Zato smo se odločili, da tokrat v galerijskem prostoru predstavimo odličen primer vizualnega opismenjevanja najmlajših s pomočjo fotografije. Projekt Vrtca Vodmat je otroke usmeril v opazovanje sveta in v pripovedovanje o videnem skozi fotografski medij. In če se mogoče zdi, da med otroško in avtorsko fotografijo ni nobene povezave, naj povemo, da so nas, poleg zanimivo izpeljanega projekta, pritegnile tudi značilne lastnosti otroških podob, predvsem iskrenost in stik s samim seboj. To pa sta obenem tudi značilnosti dobre avtorske fotografije.

 

Ustvarjanje zgodbe s fotografijo

AVTORJI: Otroci Vrtca Vodmat
VODJI PROJEKTA: Darja Štirn, Robi Kroflič
MENTORJI: Tadej Bernik, Jure Kravanja, Anja Manja Segulin
VZGOJITELJICE MENTORICE: Jana Pevec, Ana Grad Rožman, Sanja Nenadič, Maruša Pogačar, Andreja Lorber in Vanja Kep
POMOČNICE VZGOJITELJIC: Ula Mlakar, Petra Faris, Žaklina Zahirović, Manica Stvarnik, Urša Luznar, Vesna Košir

 

Videnje predhodi besedam. Otrok gleda in prepoznava, preden lahko govori (John Berger), zato so otrokom v vrtcu Vodmat  ponudili fotografijo kot orodje za opisovanje in razumevanje samih sebe in stvarnosti, ki jih obdaja.

Fotografije niso le zapis, ampak ovrednotenje sveta (Susan Sontag); so odtisi naše duševnosti, ogledala naših življenj, refleksije, ki izhajajo iz naših src, zamrznjeni spomini, hkrati pa ne dokumentirajo le, kje smo bili, ampak kažejo tudi pot, kamor bi morda šli, pa naj se tega že zavedamo ali še ne (Judy Weiser). In ker smo ljudje  narejeni iz zgodb, še preden pridemo na svet in začnemo ustvarjati svoje zgodbe (Richard Kearney), pripovedovanje in poslušanje zgodb ustvarja narativno vednost, ki žal izginja iz našega šolskega sistema in prepušča prostor znanstvenim in tehnološkim znanjem (Jerome Bruner). Ob tem pa pozabljamo, kako pomembna je zgodba za razvoj naše identitete in prepoznavanje identitete bližnje osebe, kajti ko nas nekdo vpraša, kdo smo, mu povemo zgodbo…

Zbirati fotografije pomeni zbirati svet, je zapisala fotografinja Susan Sontag (1979) v knjigi O Fotografiji. Otroci so preko vrste dejavnosti, ki so se dogajale v vrtcu in se še dogajajo, to vsekakor počeli. Spoznavali so skrivne kotičke v njihovi življenjski okolici, se soočali s svojimi videnji osebe/dogodka ter jih primerjali s prijatelji, spoznali so fotografijo kot medij učenja, kot način pripovedovanja zgodbe in sporočanja o dogodkih,  kot igro/skrivalnico/uganko, kot orodje za domišljijsko ustvarjanje, pa tudi za soočanje z lastnimi travmatičnimi izkušnjami.

Ob fotografiranju so uživali, se igrali, raziskovali, v objektiv so lovili svoja doživetja, o katerih so kasneje ob fotografijah pripovedovali, lovili zamrznjene trenutke, iz katerih so pletli zgodbe. Fotografije so uporabljali kot gradivo za dokumentiranje procesa, refleksijo, pripoved o nekem dnevu ali dogodku, ki se je zgodil. In ne nazadnje, fotoaparat in fotografijo so uporabili kot tisti medij, ki lahko pripoveduje našo zgodbo ali zgodbo o našem videnju drugega.

Otroci Vrtca Vodmat

Pomoč pri realizaciji razstave: