Marc Riboud

Marc Riboud (1923 – 2016) je prvo fotografijo posnel pri 14 letih, ko mu je oče podaril Kodakov fotoaparat Vest-Pocket. Pozneje je strojnega inženirja, zaposlenega v tovarni v Lyonu, teden, ki si ga je vzel zase, zato da fotografira Lyonski festival, zaznamoval tako močno, da je opustil delo inženirja in stopil na pot poklicnega fotografa.

Leta 1951 je spoznal fotografe agencije Magnum Henri Cartier Bressona, Roberta Capo in Davida (Chima) Seymoura, ki so hitro opazili njegov talent za odločilni trenutek in kompozicijo ter ga vzeli pod svoje okrilje. Leta 1953 je prvič objavil svojo fotografijo v reviji Life (znamenitega pleskarja na Eifflovem stolpu) in bil tudi uradno sprejet med fotografe Magnum Photos. Med leti 1955 in 1968 je Marc Riboud prepotoval svet: bližnji in daljni vzhod, Indijo, Nepal, Kitajsko (l. 1957 je bil med prvimi evropskimi fotografi, ki so obiskali Kitajsko), Sovjetsko zvezo ter se z motorjem odpravil na pot od Aljaske do Mehike. Med 1960 in 1970 je dokumentiral Afriko, Kitajsko, severni in južni Vietnam in Kambodžo. Med 1970 in 1980 se je vrnil na bližnji in daljni vzhod, obiskal Poljsko in Češkoslovaško.

Sam sebe ni označeval za fotoreporterja, ampak za dokumentarista. Njegovi obiski držav se nikoli niso omejevali samo na zadano reportersko nalogo, njegove fotografije pa namesto golega informiranja ponujajo uvid in razumevanje, interpretacijo videnega in posnetega. Najbolj znan je po svojih obširnih reportažah z vzhoda: The Three Banners of China, Face of North Vietnam, Visions of China, In China. Ustvaril je tudi lepo število portretov znanih umetnikov, intelektualcev in politikov. Leta 1979 je zapustil agencijo Magnum in se ustalil v Franciji, odkoder se je še vedno podajal na priljubljene destinacije širom sveta.

Marc Riboud je prejemnik Leica Lifetime Achievement Award (2001). Njegova dela najdemo v stalnih zbirkah, med drugimi v MOMA New York, Metropolitan Museum New York, Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, Museo de Mexico etc.

Zanimiva in obširna je tudi njegova bibliografija, ki vsebuje dvajset monografskih publikacij.