Tihomir Pinter

Tihomir Pinter

Tihomir Pinter je rojen 19. januarja 1938 v Bjelovarju. Po končanem študiju farmacije v Zagrebu se je specializiral za področje analitike živil, iz česar je tudi doktoriral. S fotografijo se ukvarja od leta 1956; razstavlja od 1961 dalje. Za dosežke na področju razstavne fotografije mu je nacionalna zveza fotografov dodelila naslov »mojster umetniške fotografije«, mednarodna fotografska organizacija pa naziv »Excellence FIAP«. Je član Foto kluba Ljubljana (prej Foto-grupe ŠOLT-Ljubljana), Društva oblikovalcev Slovenije in Društva likovnikov Ljubljana.

Sodeloval je na 565 skupinskih razstavah doma in v tujini ter prejel 175 nagrad in priznanj.
Doslej je pripravil tudi 94 samostojnih razstav v republikah nekdanje Jugoslavije, Italiji, Avstriji, Nemčiji in Češki.
Fotografije objavlja v domačih in tujih časopisih in revijah.

Od prve knjižne izdaje »Umetnik v ateljeju« DZS 1984 (tekst A. Bassin) so iz njegovega fotografskega opusa objavljene knjige portretov slovenskih umetnikov: Književnikov (1993), Skladateljev (1997), Glasbenikov (2002), Slovenskih likovnikov v Avstriji in Italiji (2003) in fotografski ciklus železarjev »Razžarjeni pogled« (1996).

2008. leta je založba Modrijan izdala knjigo »Umetniki v ateljeju« kot nadaljevanje portretiranja likovnih umetnikov v njihovih ateljejih in monografijo »Trenutki z umetniki«.

Njegove fotografije hranijo v NUK-u, Moderni galeriji v Ljubljani, Kabinetu slovenske fotografije v Kranju, Pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, Gledališkem muzeju v Ljubljani, Umetnostni galeriji v Mariboru, Galeriji »Božidar Jakac v Kostanjevici in drugod.