Košarica

Pretekle razstave

Simone Sassen:Tumbe

By 13. 1. 2016 12 maja, 2019 No Comments

Simone Sassen
Tumbe

1.03.2016 – 26.03.2016
20.00

Simone Sassen je fotografinja, ki svoje fotografije, nastale večinoma med potovanji, razstavlja tako doma na Nizozemskem kot tudi v tujini (Nemčija, Španija …). S svojimi fotografijami med drugim opremlja tudi knjige svojega moža, Ceesa Nootebooma, priznanega nizozemskega pisatelja, ki je prav tako letošnji gost festivala Fabula. Skupaj sta izdala knjigo Tumbas, obsežno delo s portreti in fotografijami grobov pesnikov in pisateljev.

Simone Sassen
Tumbe

TUMBE. GROBOVI PESNIKOV IN MISLECEV
Pesniki in misleci še dolgo po smrti s svojimi bralci vodijo imaginarni dialog. Takšno vez s preminulimi pesniki sta v skupnem projektu »Tumbe« uspela stkati fotografinja Simone Sassen in pisatelj Cees Nooteboom.
Iskanje sledi za ljubljenimi literarnimi vzorniki je avtorja knjige vodilo po celem svetu. Obiskala sta počivališča svojih najljubših avtorjev v Evropi, Severni in Južni Ameriki ter na Japonskem in nikjer se jim nista počutila tako blizu, kot prav na njihovih grobovih. Poleg številnih že poznanih pokopališč pa ju je pot pogosto vodila tudi do odročnih krajev, na otoke, hribe, vrtove onkraj javnega in poznanega.
Knjiga je preplet spominov, razmišljanj in domišljije Ceesa Nootebooma in citatov njegovih najljubših avtorjev, knjigo pa je s fotografijami grobov, ki so včasih razkošni, drugič pa preprosti in popolnoma neopazni, izpopolnila Simone Sassen. Zelo stvarne fotografije predstavljajo kontrapunkt tankočutnim tekstom Ceesa Nootebooma.
Knjiga v bralcu ne vzbuja žalosti, temveč ga spodbuja k branju ter pesnike in mislece, ki so avtorja v preteklosti tako ali drugače zaznamovali, ohranja pri življenju.

Simone Sassen

Simone Sassen je fotografinja, ki svoje fotografije, nastale večinoma med potovanji, razstavlja tako doma na Nizozemskem kot tudi v tujini (Nemčija, Španija …). S svojimi fotografijami med drugim opremlja tudi knjige svojega moža, Ceesa Nootebooma, priznanega nizozemskega pisatelja, ki je prav tako letošnji gost festivala Fabula. Skupaj sta izdala knjigo Tumbas, obsežno delo s portreti in fotografijami grobov pesnikov in pisateljev.

Simone Sassen(Roermond, Nizozemska, 1952)
Študirala je zgodovino in nato nekaj let delala v amsterdamskem muzeju Museum Amstelkring.
Od leta 1982 se ukvarja s fotografijo in potuje s Ceesom Noteboomom.
Razstave:
Rotterdam in Bukarešta, Goethe Inštitut, 1991
Wiesbaden, Stadtbibliothek, 1993
Madrid ,Circolo de Bellas Artes, 2005/2006
Berlin, Landesvertretung Nordrhein-Westfalen, 2008
Hamburg,  Fettstrasse 6, 2009
Publikacije:
Tumbas (Schirmer and Mosel, Münich; Atlas, Amsterdam, Siruela, Madrid, Actes Sud, Iperborea, Milano)
Ultima Thule (Schirmer and Mosel, Münich, Bezige Bij, Amsterdam, Actes Sud, Arles, Siruela, Madrid)
Saigoku (Schirmer and Mosel, Münich, Bezige Bij, Amsterdam)

Pomoč pri realizaciji razstave: