Košarica

Pretekle razstave

Thijs Wolzak: Resnične fotografije

By 7. 6. 2007 14 maja, 2019 No Comments

Thijs Wolzak
Resnične fotografije

7.06.2007 – 30.06.2007
20h

Thijs Wolzak (Haarlem, Nizozemska, 1965) je samostojni ustvarjalec, ki dela po naročilu za različne oblikovalske studie, časopise, podjetja in vlado. Njegovi projekti so zelo raznovrstni, predvsem pa se ukvarja s temami, kot so ljudje, arhitektura in notranja oprema. Leta 1990 je končal študij fotografije na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu. Svoje fotografije je v letih 1991 in 1992 objavljal v časopisu NRC Handelsblat. Več serij njegovih fotografij je bilo objavljenih v obliki albumov.

Thijs Wolzak
Resnične fotografije

Thijs Wolzak (Haarlem, Nizozemska, 1965) je samostojni ustvarjalec, ki dela po naročilu za različne oblikovalske studie, časopise, podjetja in vlado. Njegovi projekti so zelo raznovrstni, predvsem pa se ukvarja s temami, kot so ljudje, arhitektura in notranja oprema. Leta 1990 je končal študij fotografije na Gerrit Rietveld Academy v Amsterdamu. Svoje fotografije je v letih 1991 in 1992 objavljal v časopisu NRC Handelsblat. Več serij njegovih fotografij je bilo objavljenih v obliki albumov. Dela Thijsa Wolzaka so bila razstavljena v Beurs van Berlage v Amsterdamu, v prostorih fundacije Kunsthal iz Rotterdama, v nizozemskem fotografskem inštitutu v Rotterdamu, v kulturnem centru Westergasfabriek v Amsterdamu, v nizozemskem arhitekturnem institutu v Rotterdamu, v zbirki amsterdamskega Mestnega muzeja, v fotografski zbirki regije Randstad, v zbirki Van Zoetendaal in v zbirki CLB Kunstcollectie. Gostoval je tudi na razstavah v tujini, in sicer večkrat v Nemčiji, Avstriji in tokrat v Ljubljani. Wolzak je leta 1994 prejel prvo nagrado na tekmovanju Srebrna kamera v kategoriji arhitektura. Prejel je tudi častno omembo na evropskem natečaju za arhitekturno fotografsko nagrado leta 1995.

Čeprav so njegove fotografije vedno »skonstruirane« in kompozicijsko premišljene, izhaja njegova umetniška vizija iz dokumentarnega načina fotografiranja. Njegove fotografije so vizualizacije srečanj, bodisi s človekom, ulico ali predmetom.

Thijs Wolzak se bo v Galeriji Fotografija predstavil z razstavo Resnične fotografije. Pri vsaki fotografiji v ospredje postavlja zgodbo o srečanju. Naj gre za srečanje z drugim človekom, stavbo ali avtomobilom, vedno posluša vanj ujeti lastne izkušnje. Polje njegovega zanimanja je resnični svet. To ne pomeni, da je staromodni dokumentarni fotograf. Njegovo razmerje do resnice je primerljivo s tistim ustvarjalca dokumentarnih filmov: uporablja elemente resničnosti, da ponovno ustvari želeno (osebno) reprezentacijo. Sam sebe primerja s slikarji iz 17. stoletja (predvsem s tistimi, ki so uporabljali geometrijsko perspektivo), ki so nadzirali vsak kvadratni centimeter svoje slike. Pri tem dela stvari bolj resnične, kot so v resničnem življenju. Napeta igra med realnostjo in izumetničenostjo, med vsakdanjostjo in nenavadnostjo, je njegovo igrišče.

Razstavo je pripravil Zavod za kreativno produkcijo Emzin v sodelovanju z Galerijo Fotografija.

Razstava bo na ogled do 30. junija 2007.

Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi razstave:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in raziskovalno dejavnost; Mondriaan Foundation; Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske; Emzin Zavod za kreativno produkcijo; Altos

Thijs Wolzak

Pomoč pri realizaciji razstave: