Košarica

Pretekle razstave

Euro Rotelli: The Body The Soul

By 13. 6. 2011 12 maja, 2019 No Comments

Euro Rotelli
The Body The Soul

13.06.2011 – 24.07.2011
20:00

Najnovejša serija fotografij Eura Rotellija The Body The Soul, premierno predstavljena v Galeriji Fotografiji, v kateri je upodobil 27 plesalk in plesalcev 17 baletnih hiš, je začela nastajati v letu 2009. V njej avtor se avtor ne ukvarja z aktualnim družbeno kritičnim, razčlenjevalnim kontekstom sodobne umetnosti

Euro Rotelli
The Body The Soul

Razstavo spremlja katalog.

Posebna zahvala pri izvedbi razstave: Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, MOL

Najnovejša serija fotografij Eura Rotellija The Body The Soul, premierno predstavljena v Galeriji Fotografiji, v kateri je upodobil 27 plesalk in plesalcev 17 baletnih hiš, je začela nastajati v letu 2009. V njej avtor se avtor ne ukvarja z aktualnim družbeno kritičnim, razčlenjevalnim kontekstom sodobne umetnosti. Ne zanimajo ga zveriženi prsti primabalerin, pritiski, katerim so izpostavljeni vrhunski plesalci, ne razčlenjuje ozadij baletnega spektakla, vpletenosti kapitala v njegova razmerja itn. Njegovo zanimanje se osredotoča na tisto bistvo plesa zaradi katerega plesalci vztrajajo pri naporih in žrtvah, ki jih le ta prinaša s seboj in zaradi katerih gledalci še vedno obožujejo balet. Lepota giba, mističnost plesa, moč izražanja duhovnega s telesom. Telo in duša. Ob elementarni, a obenem kompleksni tematiki serije je njena izvedba in z njo moč izpovednosti podobe bistvena, kaj hitro bi lahko zašli v dolgočasno ponavljanje plesnih gibov, v razkazovanje lepo grajenih teles ujetih v graciozne gibe, prikrajšanih za čustveni naboj, komponento časa in zgodbe, ki jih razvije plesna predstava. Rotellijeva ustvarjalnost zato ujete trenutke plesalcev prevaja, lušči v nedobesedne fotografske podobe. S specifično uporabo fotografskega medija, (z ročnimi posegi v Polaroidno fotografsko emulzijo, prenosom emulzije, solarizacijami…) dodaja podobam nove razsežnosti barve, kompozicije, ritma… Med večkratne, dolge ekspozicije ujeti trenutki postajajo čas, plesalci eterična bitja, podobe teles odmevi stanj duha.

V času inflacije podob,v katerem živimo, ko se zdi, da je vse že videno, kvalitete umetniških del ne določa pogostnost pojavljanja motiva; ples je navdihnil nešteto število umetnikov, a navsezadnje se tudi arhetipskih zgodb o ljubezni, življenju, smrti, medčloveških odnosih nikoli nismo naveličali. Kvalitete prav tako ne določa izbira medija, nekateri od njih so danes pač bolj aktualni kot drugi. Le vizualno jasno kodirana misel je tista, ki v množici podob izstopa iz povprečja.

Renata Štebih

Euro Rotelli

Pomoč pri realizaciji razstave: