Mario Magajna fotografo / fotograf

28,00

Martina Kafol, Massimiliano Schiozzi (ur.)

Založnik: Založništvo tržaškega tiska, 2016

Kategorija:

Opis

Mario Magajna fotografo / fotograf

»Poklic fotoreporterja je lep. Omogoča ti, bolje, sili te, da si vedno v ‘areni življenja’, da si osebno sredi dogajanja, saj ti ne sme uiti noben dogodek, ki je vreden posnetka. Če pri tem nisi tenkočuten ali če čakaš, da ti bo vse ‘padlo z neba’, je bolje, da se opredeliš za kak drug poklic.«
To so besede Maria Magajne (Trst, 1906–2007), fotoreporterja Primorskega dnevnika, časopisa Slovencev v Italiji, ki izhaja v Trstu.

Kot radoveden in strasten fotograf – njegov arhiv šteje 260.000 podob – je dokumentiral najbolj pomembne dogodke modernega Trsta. Med burnimi povojnimi leti, za časa sindikalnih bojev, demonstracij za pravice Slovencev, političnih sporov je bil Magajna vedno v ospredju. V mestu, ki je naglo spreminjalo svoj obraz, je njegovo delo bilo tudi manifest, kar pa ga ni oviralo pri ustvarjanju izredno prefinjenih posnetkov.

Portreti otrok in neznanih telovadcev, filmske zvezde, politiki in športni prvaki, stari poklici in nove navade, urbane perspektive in prisrčni izseki iz kmečkega sveta, ki ga ni več: knjiga z več kot 150 fotografijami je hommage vizualni poeziji Maria Magajne.

Dvojezična slovensko-italijanska publikacija, je posvečena Mariu Magajni, neutrudnemu pričevalcu še danes vznemirljivega in privlačnega povojnega obdobja tržaške zgodovine. Še premalo cenjenemu soustvarjalcu slovenske, italijanske in evropske fotografije, z namenom, da širši javnosti končno ponudimo izbor iz njegove bogate zbirke in se mu primerno oddolžimo za izreden arhiv podob, ki nam ga je zapustil.

Uredila: Martina Kafol, Massimiliano Schiozzi 
Teksti: G. Bajc, C. Domini, C. Ernè, M. Humar, R. Jakomin, D. Kalc, M. Krese, M. Lissiach
Jezik: slovenščina, italijanščina
Velikost: 20 x 20 cm
Vezava: mehka

Več informacij

Teža 595 g
Dimenzije 17 × 200 × 200 mm
Avtor

Založba