Euro RotelliEuro Rotelli: Silentium

04.07.2017 do 16.09.2017
Ura otvoritve: 20.00

Morska bitja, ki v hitrih sinhroniziranih koreografijah prosto plavajo med algami in koralami ali se v samotarskem raziskovanju leno pomikajo po pesku plitvin. Te podobe pritegnejo našo pozornost, vabijo nas k raziskovanju morskih globin v družbi tamkajšnjih prebivalcev ali v nas preprosto zbudijo zanimanje s svojimi premiki na gladini vode ali na pesku.Nato, pred stojnicami […]

Morska bitja, ki v hitrih sinhroniziranih koreografijah prosto plavajo med algami in
koralami ali se v samotarskem raziskovanju leno pomikajo po pesku plitvin.
Te podobe pritegnejo našo pozornost, vabijo nas k raziskovanju morskih globin v družbi tamkajšnjih prebivalcev ali v nas preprosto zbudijo zanimanje s svojimi premiki na gladini vode ali na pesku.
Nato, pred stojnicami prodajalcev rib, pozabimo na valovanje hobotnice, svetlobni sij jate sardin ali počasno premikanje raka. Okolje se je spremenilo in izbrisalo lirično dimenzijo. In vendar se zdi, da kljub prekinjenemu življenju, položeni v zabojčkih polnih ledu, ki kar najbolje ohranja njihovo svežino, še vedno plešejo v skladnih in dovršenih scenografijah. V tragični in nemi tišini sporočajo zadnji dih, svoj nemočni krik, svoje hrepenenje po življenju.
Na sprehodih med stojnicami na tržnici, med ljudmi, ki nameravajo izbrati vrsto ribe, ob pozivih prodajalcev, v hrupu množice v največji gneči sem zaznal to njihovo prošnjo, njihovo vabilo, da postojim, da občudujem njihovo dostojno lepoto kot zadnji poklon življenju. Glasovi, ki so nas obkrožali, so se nenadoma pridušili premagani od nemega in obupanega kričanja starodavne tišine predanosti.
Ni mi preostalo drugega, kot da zgrabim to njihovo sporočilo, ki je za vedno zamrznjeno v teh negibnih steklenih očeh, v teh usti, odprtih za zadnji poziv, v skladnem gibanju, ki se je ustavilo za vedno.

Euro Rotelli

________________________________________

Euro Rotelli, italijanski umetnik, s katerim kot zastopajoča galerija sodelujemo že 10 let, se je rodil v Toskani, a se je že v otroških letih z družino preselil v Furlanijo. Želja po izražanju ga je preko eksperimentiranja s slikarstvom pripeljala k fotografiji. Tako se je rodila in razvila strast, zaradi katere fotografija ni samo njegovo vsakdanje delo, ampak se skozi fotografsko ustvarjanje tudi umetniško izraža. Vedno bolj se posveča raziskovanju novih tehnik in pristopov. Pritegnejo ga tako pokrajine kot ljudje, ki jih portretira črno-belo in posnetke kasneje obdela v temnici s procesi, ki jih sam razvija in raziskuje. Z uporabo Polaroida lahko v popolnosti izrazi svoja čustva in interpretira resničnosti kot jo vidi sam. Proces, ki ga je pri svojem raziskovanju obdelave polaroida razvil, mu omogoča direktno intervencijo površine izbranega posnetka. Rezultat pa je vedno drugačen in originalen. Pri ustvarjanju uporablja različne materiale in tehnike in seveda svoje procese, s pomočjo katerih spreminja objektivno resničnost v svojo intimno govorico. Svoje fotografije objavlja v različnih mednarodnih revijah in razstavlja v Italiji in po svetu. Je tudi dobitnik mednarodnih priznanj in nagrad, njegova fotografska dela pa so v zasebnih in javnih zbirkah ter galerijah.

Zahvala

Ob razstavi je bil izdan katalog.
Posebna zahvala za izdajo kataloga gre Italijanskemu inštitutu za kulturo v Ljubljani in oblikovalcu Patriziu De Mattiu.

2017 © GALERIJA FOTOGRAFIJA

POLETNI DELOVNI ČAS

ponedeljek - sobota: 10h - 14h

17h - 21h

in po dogovoru