Košarica

Pretekle razstave

Arja Hyytiäinen: Razdalja zdaj

By 10. 9. 2013 12 maja, 2019 No Comments

Arja Hyytiäinen
Razdalja zdaj

10.09.2013 – 15.10.2013

Arja HyytiäinenArja Hyytiäinen: Razdalja zdaj 10.09.2013 do 15.10.2013 Selektor in producent: Emzin Koproducent: Galerija Fotografija “Razdalja zdaj (2002–2005) je avtobiografsko delo, posvečeno čustvom in občutjem, ki sem jih doživljala med razpadom zveze. Naslov se nanaša na psihološko razdaljo med mojim partnerjem in mano, tako v času razhajanja kot pozneje. Nekaj fotografij je nastalo med razhajanjem, druge pa so dokumenti mojega preteklega življenja.

Arja Hyytiäinen
Razdalja zdaj

Selektor in producent: Emzin
Koproducent: Galerija Fotografija
Vljudno vabljeni na odprtje razstave v torek, 10. septembra 2013, ob 20. uri v Galerijo Fotografijo.
“Razdalja zdaj (2002–2005) je avtobiografsko delo, posvečeno čustvom in občutjem, ki sem jih doživljala med razpadom zveze. Naslov se nanaša na psihološko razdaljo med mojim partnerjem in mano, tako v času razhajanja kot pozneje. Nekaj fotografij je nastalo med razhajanjem, druge pa so dokumenti mojega preteklega življenja. Razdalja se nanaša na fizično razdaljo med dvema partnerjema v razmerju na daljavo, zdaj pa se nanaša na čas po razhodu.
Razdalja zdaj se nanaša na iluzijo ljubezni, čustveno zmedenost, obup, strah in odvisnost.
Nekatere fotografije so uprizorjeni samokritični avtoportreti, na katerih je prikazan obup, ki ga človek lahko občuti, ko se razmerje konča. Druge so moje zasebne arhivske slike minulega življenja, ki pridobijo na vrednosti šele po določenem času. Pogosto je v njih mogoče začutiti dogodke, ki se bodo šele zgodili.”
Arja Hyytiäinen

Arja Hyytiäinen je bila rojena leta 1974 v finskem mestu Turku, trenutno pa živi v La Rochellu. Fotografirati je začela v dokumentarnem stilu, ko se je začela izobraževati na severu Švedske, pozneje pa je diplomirala na praškem FAMU. Ko se seli med različnimi evropskimi mesti – Berlin, Pariz, Praga, Gothenburg – dokumentira svoje življenje v gibanju in dodaja elemente fikcije. Leta 2006 je v Franciji prejela nagrado Kodak za kritično fotografijo, leta 2007 pa na Poljskem nagrado Grand Prix na Fotofestivalu v Lodžu. Istega leta je izšla njena knjiga »Distance Now«. Dela kot svobodna umetnica in razstavlja v številnih evropskih državah. V zadnjih letih vodi delavnice na berlinski Neue Schule Fur Fotografie, na FotoDepartment v Sankt Peterburgu in na številnih drugih šolah. Arjo Hyytiäinen zastopata Agence VUin Galeria ZPAF i S-KAiz Krakova na Poljskem.

Arja Hyytiäinen

Pomoč pri realizaciji razstave: