Košarica

Novice

Predstavitev najnovejših fotografskih publikacij Študijskega centra Nediža

By 12. 10. 2011 16 maja, 2019 No Comments
Predstavitev najnovejših fotografskih publikacij Študijskega centra Nediža

Sreda, 12. oktober 2011 ob 18h

Predstavitev bosta vodila Meta Krese in Roberto del Grande.

V Galeriji Fotografiji smo razširili našo ponudbo fotografskih publikacij z izdajami Študijskega centra Nediža.
Ob tej priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite v sredo, 12. oktobra ob 18. uri na predstavitvi njihovih fotografskih publikacij, še zlasti pa monografije z naslovom Tin Piernu, fotograf s Tarčmuna v izdaji Študijskega centra Nediža in ZTT/EST Trst.
Tin Pjernov je bil vaški tesar, ki se je v petdesetih letih dvajsetega stoletja v vasici sredi Nediških dolin, nedaleč od meje z Jugoslavijo, odločil, da bo fotografiral svojo skupnost.

Predstavitev bosta vodila slovenska fotografinja in novinarka Meta Krese in Roberto del Grande, raziskovalec na Univerzi v Vidmu in eden od avtorjev predstavljenih publikacij.

Študijski center Nediža deluje že od leta 1972 na obmejnem območju Nadiških dolin v Videnski pokrajini. Izvaja pobude na vzgojnem, socialnem, kulturnem in raziskovalnem področju. Delovanje društva se od konca 90. let dalje osredotoča na fotografske projekte (dokumentiranje o zgodovinski in umetniški dediščini krajevnega prostora, raziskave o spremembah pokrajine zaradi človekovega vpliva) in na iskanje ter objavo družinskih fotografskih arhivov ter amaterskih filmskih posnetkov na 8mm in super 8 filmskem traku, predvsem iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.
Ponovna uporaba tega gradiva na razstavah, v publikacijah, pri inštalacijah in dokumentarcih želi biti pripoved o Nadiških dolinah – pogosto kritično osvetljenih s povsem novih zornih kotov – in pripomoči k popularizaciji bogate krajevne dediščine fotografskih in filmskih posnetkov. Pri tem se ne upošteva nikakršna metodološka pravovernost, ravno nasprotno: največkrat se ubirajo povsem nove poti, ki izhajajo iz nepričakovanih odkritij ali pa temeljijo na potrebi po novi osvetlitvi dogodkov, ki so zadevali ali še zadevajo območje Nadiških dolin. Center želi vzpostaviti sobivanje – mimo kakršnekoli strokovne prakse – med področji, ki so si običajno med sabo tuja in so na prvi pogled nezdružljiva, kot npr. zgodovinsko in etnografsko raziskovanje ter sodobna umetnost. Pristop, na podlagi katerega se uporabljajo najdeni materiali, bi zaradi tega lahko označili kot eksperimentalen.

Knjige, ki jih bomo predstavili, so bile izbrane tudi za razstavo festivala Little big press, ki se je začel 7.oktobra v Rimu.
Dodatne informacije dobite na spletnih straneh www.nediza.org in www.fotoleggendo.it.