Košarica

Novice

Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna”

By 19. 2. 2018 27 aprila, 2019 No Comments
Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna”

Predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina

V četrtek, 22. februarja ob 18.00, vas vljudno vabimo v Avditorij Narodne galerije na predavanje Andreja Furlana in Robija Jakomina ”Neorealizem in slovenski fotograf Mario Magajna”.

“Za vsako fotografijo, ki jo naredim, vem, da postaja del zgodovine. To je več kot napisati članek. To je nekaj živega, človeka kar prevzame.” Mario Magajna, tržaško-slovenski fotoreporter (1916-2007)

Mario Magajna  je kot neutrudni fotoreporter tržaškega Primoskega dnevnika ustvaril več kor 250.000 fotografij. Dokumentiral je povojni preporod “mesta v zalivu” in v svoj fotoaprat ujel tako vsakdanje življenje kot najpomembnejše politične, kulturne in družbene dogodke.

“Magajna je bil fotograf s pečatom sodobnosti, ne da bi se tega zavedal, v smislu, da njegovi posnetki še danes izražajo nekakšen neminljiv simbolični-čustveni naboj in to kljub temu, da je v preteklosti fotografiral skoraj izključno za vsakdanje potrebe Primorskega dnevnika. Njegove fotografije nam odražajo neko avtorsko iskanje lastnega pripovednega pristopa do uprizorjenega subjekta. Njegov končni cilj je bil vzpostavitev pristnega in empatičnega stika z ljudmi, da jih tako spozna in predstavi nekoliko globlje. Čar in liričnost Magajnovih fotografij se odražata tudi, morda predvsem, v tem izražanju.” (Robi Jakomin)

Ali lahko njegovo delo postavimo ob bok produkciji fotografov italijanskega neorealizma? Robi Jakomin in Andrej Furlan, sokustosa odmevne tržaške razstave Mario Magajna – fotograf, nam bosta predstavila večplastni fotografski opus tržaškega fotoreporterja, njegov odnos do fotografije in poskusila njegova dela, mimo etiketiranja, vključiti v fotografsko sceno povojnih let.

Andrej (Andrea) Furlan (1966, Trst) je diplomiral v Vidmu iz Ohranjevanja kulturne dediščine. Zaposlen je kot strokovni sodelavec na Umetnostnozgodovinskem inštitutu Franceta Steleta ZRC SAZU, kjer se ukvarja predvsem z dokumentacijo, fotografijo in oblikovanjem publikacij in razstav. Kot učitelj veščin poučuje fotografijo na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.

Robi Jakomin (1978, Trst) je fotografski samouk, ki je svoje znanje bogatil z udeležbo na raznih tečajih. Organizira in vodi fotografske delavnice za otroke. Pregleduje in proučuje fotografsko gradivo preko raznih fondov in arhivskih zbirk. Je samostojni kulturni ustvarjalec na področju fotografije, saj razstavlja doma in v tujini, in publicist. Skupaj z Andrejem Furlanom je bil leta 2016 kustos pregledne razstave fotoreporterja Maria Magajne v Trstu.

 Predavanje je del spremljevalnega programa razstavnega projekta Neorealizem. Nova podoba v Italiji, 1932-1960, ki je na ogled v Narodni galeriji in razstave Nino Migliori v Galeriji Fotografiji do 31. marca.