Košarica

Pretekle razstave

Andreas H. Bitesnich: Portreti

By 21. 8. 2015 12 maja, 2019 No Comments

Andreas H. Bitesnich
Portreti

9.09.2015 – 9.10.2015
19.00

Kljub poudarku na enostavnosti in minimalizmu, je Bitesnichova osebnost na podobah prisotna v enaki meri kot portretirančeva. Minimalistične pripomočke in spontanost preseva dunajski smisel za humor.

Andreas H. Bitesnich
Portreti

Akti, predstavljeni v leta 1998 izdani knjigi NUDES, so Andreasa Bitesnicha uvrstili med najboljše evropske fotografe. Že površen pregled na njegovo življenjsko pot daje vedeti, da ni fotograf, ki bi bil zadovoljen z obvladovanjem le enega žanra. Odličen je tudi v ulični fotografiji in portretih urbanih mest, ki jih je pokazal v seriji knjig Deeper Shades ter v knjigi Indija. Kdorkoli je obiskal katero od njegovih preglednih razstav, bo vedel da se odlikuje tudi v portretih. Najsi so bili ti narejeni po naročilu za revije ali iz lastnega interesa, je njihov skupni imenovalec enostavnost. Ta je značilna tudi za njegove akte. Ozadja so skorajda brez odstopanj črna, siva in bela, podobe črno-bele ali monokromatske. Vsi zgolj potencialno moteči elementi so načrtno odstranjeni – še za obleko se zdi, da je bila izbrana zaradi svoje brezčasnosti ali zaradi lastnosti, ki ji omogočajo spojitev z ozadjem.
Drugi skupni imenovalec, ki kot nevidna nit povezuje njegove najzgodnejše (portret Anthonya Quinna iz leta 1991) in nedavno nastale portrete (Philip Glass, Wim Wenders), je bližina med fotografom in subjektom. Bitesnicha ni nikoli strah stopiti v intimo pa če tudi bo pred njim zastračujoča legenda Sir Christopher Lee. Kljub poudarku na enostavnosti in minimalizmu, je Bitesnichova osebnost na podobah prisotna v enaki meri kot portretirančeva.
Minimalistične pripomočke in spontanost preseva dunajski smisel za humor. Tudi očitno dobesedni navedki, kot npr. pri Philipu Glassu ali Kurtisu Blowu, povzročijo subtilen pomenski preobrat. Ali npr. šaljivo karikirane poze Jane Goodall ter preobrazba alpinističnega heroja Reinholda Messnerja v velikana. To pa seveda ne pomeni, da so portreti narejeni mimogrede. Daleč od tega. Njegov pristop je poln spoštovanja in tenkočutnosti, zaznati je celostno sodelovanje med njim in upodobljenci ter občutek da nanje deluje na nezavedni ravni.
Knjiga Bitesnichovih portretov še ne obstaja. Morda je eden od razlogov, kljub dejstvu da je veliko njih že objavljenih v revijah, da na gledalce naredijo najboljši vtis kot velike razstavne fotografije. Kot fotograf, ki pripada generaciji izučeni v temnici, je Bitesnich odličen tudi kot mojster vrhunsko izdelane fotografije. Nadpovprečna tehnična kvaliteta fotografij je morda tista pika na i, ki fotografijo naredi vrhunsko, in tista, ki njegove upodobitve uvršča med najosupljivejše portrete današnjega časa.

Andreas H. Bitesnich

Pomoč pri realizaciji razstave: