Košarica

Pretekle razstave

Boris Gaberščik: Ordo ab chao / Notri in tam zunaj

By 11. 5. 2006 14 maja, 2019 No Comments

Boris Gaberščik
Ordo ab chao / Notri in tam zunaj

11.05.2006 – 10.06.2006
20h

Ime razstave ORDO AB CHAO / NOTRI IN TAM ZUNAJ (Fotografije 2004, 2005, 2006) zgovorno nakaže vsebino razstavnega projekta, ki je bil narejen posebej za to avtorjevo predstavitev. Sestavljena je bila iz dveh vrst fotografij, notranjega sveta, ki avtorju predstavlja red in urejenost – zato so posnetki ostri in izčiščeni in fotografije zunanjega sveta, ki avtorju predstavlja kaos, kar je tehnično ponazoril tudi z namerno neostrino. V Ljubljani se je samostojno predstavil prvič po sedmih letih.

Boris Gaberščik
Ordo ab chao / Notri in tam zunaj

me razstave ORDO AB CHAO / NOTRI IN TAM ZUNAJ (Fotografije 2004, 2005, 2006) zgovorno nakaže vsebino razstavnega projekta, ki je bil narejen posebej za to avtorjevo predstavitev. Sestavljena je bila iz dveh vrst fotografij, notranjega sveta, ki avtorju predstavlja red in urejenost – zato so posnetki ostri in izčiščeni in fotografije zunanjega sveta, ki avtorju predstavlja kaos, kar je tehnično ponazoril tudi z namerno neostrino. V Ljubljani se je samostojno predstavil prvič po sedmih letih.

…There is a crack, in everything.
That’s how the light gets in….
Leonard Cohen, Anthem, 1992

 

Ordo ab chao
(Notri in tam zunaj)

Fotografije 2004, 2005, 2006

Grem tja ven. Odsanjal sem svoje pokrajine, toda svetloba mi jih nenehno jemlje. Maliči jih do nespoznavnosti, kot odraščajoči mladec, poln samega sebe in moči, opoldne brezobzirno trga površine, prežiga svetline, poglablja sence do diabolične črnine, spaja horizont z bližnjim, oddaljuje in zliva, plošči in ukrivlja, briše drobne posameznosti, zavaja in laže do bolečine očesa. Nagonsko se umaknem v neostrino, ublažim hitrost, trdost in neodgovornost in poiščem znosnejše oblike. Le zgodaj zjutraj, za kratek trenutek je vlažna, kapljičasta luč sposobna modeliranja scenerije, kot mehak dotik otroške dlani in pozno popoldne, kot topli pogled starke, ki z lilkasto obrobljenimi očmi strmi v sence barve zrelih malancan.

 

Z zaprtimi očmi se zatečem tja notri in dol med štiri stene zlatega reza v toplo svetlobo spiralasto zavite žarilne niti, pritajene skozi sloje tkanin in usmerjene skozi matirane kovinske tubuse lijakastih oblik. Tu ni več zmagovalcev in poražencev. Tu reči nimajo cene vendar imajo veliko vrednost.

 

Harmoničnost oblik, površin in odnosov išče, prenese in celo zahteva brezpogojno ostrino in tonaliteto. Predmeti vpijajo in odbijajo svetlobo, vzpostavljajo razmerja in preprosto so. Počutim se kot režiser, ki je spričo briljantne igre svojih igralcev, potisnjen daleč iz gorišča pozornosti. Moja prisotnost, težko vzdrževana z veliko mero spoštovanja, pa je vprašljiva, če ne kar moteča. Ne preostane mi drugega, kot da jih zavistno in ljubosumno opazujem in snemam.

 

Boris Gaberščik, v Ljubljani, 2006

Boris Gaberščik

Boris Gaberščik se je rodil 28. septembra 1957 v Ljubljani. Po gimnaziji je študiral biologijo na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Že med študijem ga je za fotografijo navdušil prijatelj T. Prošek. Kot član Foto kluba Planinske zveze Slovenije je fotografiral pod vodstvom V. Simončiča. Prijateljeval je tudi s fotografom J. Kološo-Kološem, ki mu je pripravil prve razstave. Po diplomi leta 1985 se je popolnoma posvetil fotografiji. Leta 1986 je dobil status ustvarjalca v kulturi in se je začel poklicno ukvarjati s fotografijo pod mentorstvom M. Zdovca. Do danes je večkrat samostojno razstavljal doma in v tujini, ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah in delavnicah. Njegova dela so uvrščena v javne (Moderna galerija, Ljubljana, Zbirka Taluma Kidričevo, Kabinet slovenske fotografije Gorenjski muzej, Kranj) in zasebne zbirke. Je avtor ali soavtor fotografskega gradiva v več kot 150 monografijah in katalogih slovenskih umetnikov ter številnih prospektov, katalogov, letnih poročil in koledarjev. Za svoje delo je prejel več priznanj. Njegovo delo je bilo predstavljeno doma in v tujini. Je tudi avtor izvirnih esejev in besedil. Živi in dela v Ljubljani kot samostojni fotograf.

 

SAMOSTOJNE RAZSTAVE

1983 Fotogalerija Slon, Ljubljana; Fotogalerija Triglav, Koper; Fotogalerija Piran, Piran
1985 Fotogalerija Osijek, Osijek (Hrvaška)
1988 Studio PHI, Trst (Italija); Interier Stol, Duplica pri Kamniku; Koncertni atelje DSS, Ljubljana
1989 Galerija Equrna, Ljubljana; Galerija Lerota, Ljubljana
1991 Mala galerija, Sežana
1992 Galerija Vista, Novo mesto; Galerie Fotohof (Radovič, Gaberščik) Salzburg (Avstrija)
1994 Orpheum, Gradec (Avstrija); Galerija Labirint, Ljubljana
1995 Moderna gaerija, Ljubljana; Galeria Artoteka, Month of photography, (Vlachy, Pivk, Jakša, Gaberščik) Bratislava (Slovaška)
1997 Galerija Ivana Groharja, Škofja Loka; Galerija Miklova hiša, Ribnica (Slovenija)
1999 Cankarjev dom, Mala galerija, Ljubljana
2005 Galerija Herman Pečarič, Piran
2006 Galerija Fotografija, Ljubljana
2007 Mestna galerija, Nova gorica
2008 Mestna galerija Ljubljana
2012 Pozabljeni pogledi, Bežigrajska galerija I, Ljubljana
2012 L’Ordre de Choses, VU Galerie Paris (Francija)
2016 Galerija Fotografija, Ljubljana

 

SKUPINSKE RAZSTAVE

1982 Concorso triangulare interregionale, Gorica (Italija); Fotoforum, Ružomberok (Češka); Fotoklub OOSSO, Zagreb (Hrvaška)
1983 9. republiška razstava, Radovljica; FK Uljanik, Pula (Hrvaška)
1984 Mednarodni bienale kombinirane fotografije, Galerije Loža, Koper; Foto treh dežel, Atrij magistrata, Ljubljana
1990 150 let fotografije na Slovenskem, Mestna galerija Ljubljana; Fotoforum, Pecs (Madžarska)
1991 Postavitve in posegi, Cankarjev dom, Ljubljana
1992 Galeria fotografica comunale, Foljano/Fogliano Redipuglia (Italija)
1993 City Visons . European Month of Culture, Retzhof (Avstrija)
1995 City Visions, NIcosia (Ciper)
1996 Atelje Počivavšek, Ljubljana
1997 Zimski salon, Mestna galerija, Ljubljana; Podstreha Janeza Pirnata, Ljubljana (Zelenko, Pirnat,  Gaberščik)
1998 Tihožitje danes, Palazzo Constanzi, Trst (Italija)
1999 Muzej Ernst, Budimpešta/Budapest (Madžarska); Teatro Sam Martin, Buenos Aires, Argentina; Likovno razstavišče Riharda Jakopiča, Ljubljana (Pirnat, Jakša, Gaberščik)
2000 Likovna kolonija, Bistra, Vrhnika, Cankarjev dom, Ljubljana
2002 Likovna kolonija Talum, Miheličeva galerija Ptuj
2005 Genius loci, Sečoveljske soline, Obalne galerije Piran; Photonic moments, Galerija Photon, Ljubljana; Kabinet slovenske fotografije, Gorenjski muzej Kranj
2007 Fotocastrum, Pilonova galerija, Ajdovščina; Triestefotografia, Trst (Italija)
2011 Photography calling (Schürmann Collection); Sprengel Museum, Hannover (Nemčija)
2012 Festival Photomed
2013 Zu Gast (3) East (4 Räume aus dem Sammlung Schürmann); Kunstsaele Berlin, Nemčija; After Nature (Collection Schürmann), Collector’s House, Heerlen, Nizozemska
2014 La Magia dell’ Arte – Slovenska sodobna umetnost 1968 – 2013, Villa Manin, Passariano di Codroipo, Italija
2015 Magija umjetnosti – Slovenska umjetnost 1968 – 2013, Gliptoteka Zagreb(Hrvaška); Die Magie der Kunst  – Protagonisten der slowenischen Gegenwartskunst 1968 – 2013, Künstlerhaus, Dunaj, Avstrija

 

NAGRADE IN PRIZNANJA / AWARDS

1982 Častno priznanje, Ružomberok, Fotoforum, Češka
1983 Srebrna medalja, eksperimentalna fotografija, Zagreb, Hrvaška; Nagrada in priznanje, Foto-klub Uljanik, Pula, Hrvaška
1984 Srebrna medalja, eksperimentalna fotografija, Beograd, Srbija; Zlata medalja, mednarodni bienale kombinirane fotografije, Galerija Loža, Koper
2007 Priznanje, razstava leta 2007, za razstavo v Mestni galeriji Nova gorica (Mesec fotografije)
2008 Priznanje, razstava leta 2008, za razstavo v Mestni galeriji Ljubljana / Ordo ab Chao (Mesec fotografije)
2008 Župančičeva nagrada, Ljubljana

Pomoč pri realizaciji razstave: