Košarica

Novice

NEJA TOMŠIČ: OPIJSKE LADJE

By 7. 11. 2018 27 aprila, 2019 No Comments
NEJA TOMŠIČ: OPIJSKE LADJE

Torek, 13. novembra ob 20. uri promocija fotoknjige Opijske ladje.

Ob 17:30 uri vas avtorica vabi na čajni obred.

Lepo vabljeni na promocijo fotoknjige Opijske ladje avtorice Neje Tomšič, ki je izšla pri založbi Rostfrei Publishing. Pred dogodkom bo ob17:30 uri avtorica pripravila čajni obred, ki se ga lahko udeležite ob predhodni prijavi, do zapolnitve mest.

Prostih mest je samo šest, zato vas naprošamo, da nam prijave pošljete najkasneje do nedelje, 11.11.2018 na info@galerijafotografija.si

Knjiga umetnika Opijske ladje izhaja iz ciklusa istoimenskih čajnih ritualov, v katerih umetnica Neja Tomšič izbrani publiki ob pitju čaja pripoveduje (resnične) zgodbe pozabljenih poglavij svetovne zgodovine. Trgovina s čajem in opijem je bila namreč v drugi polovici 19. stoletja in v začetku 20. stoletja eden najbolj donosnih poslov v svetu, ki so ga takrat popolnoma obvladovale velike evropske kolonialne sile in zasebne korporacije, ki so uživale njihovo protekcijo.

Knjiga Opijske ladje je preplet podob in besedil, s katerimi umetnica pripoveduje na dokumentih utemeljene zgodbe, hkrati pa zavestno ustvarja prehod iz faktične na simbolno raven izzvane problematike. Trgovina s čajem in opijem se nanaša na pretekli čas, ko so se (pre)oblikovale ideje o politiki, družbenem razredu, spolu, veri in kulturi, pa tudi na sodobni čas, saj so sledi te velike industrije še vedno globoko zakoreninjene v osrčju mnogih ekonomskih in vojaških velesil. Številna danes uspešna finančna, trgovska ali transportna podjetja so bila ustanovljena prav v času in na račun tega – na kratkoročnem planiranju in hitrih profitih temelječega – trgovanja, ki je pustilo globoke posledice v mnogih družbah.

Neja Tomšič (1982) je vizualna umetnica, pesnica in piska, ki v svoji interdisciplinarni ustvarjalni praksi združuje številna področja in umetniške medije kot so risba, fotografija, poezija, performans in glasba, medtem ko aktivno deluje tudi kot kuratorica in producentka. Je soustanoviteljica neodvisne raziskovalne in produkcijske platforme MoTA – Muzej tranzitornih umetnosti. Živi in deluje v Ljubljani.