Košarica

Novice

Stephan Lupino: Moji angeli

By 10. 3. 2005 16 maja, 2019 No Comments
Stephan Lupino: Moji angeli

Fotografije Stephana Lupina so že vrsto let predmet obče pozornosti, pri nas in po svetu, najbolj po motivih iz ambienta glamurja. Dolgo ga je zanimal sijaj spektaklov in privlačnost golega človeškega telesa. Lupino je nepričakovano, v ciklusu Moji angeli, prešel od Erosa do Thanatosa. Fotografov odklon od njegovih klasičnih tem vitalnosti življenja k vprašanjem trpljenja in smrti je bil hiter in je presenetil mnoge, ki so poznali njegovo dosedanje umetniško delo.

V letih 2001 do 2003 je Lupino fotografiral bolnike zagrebške Klinike za otroške bolezni. Avtorjev ciklus Moji angeli je predstavitev telesne in duševne bolečine žrtev brez krivde. Njihovo trpljenje, ki nam ga kažejo fotografije, postane tudi nam nevzdržno. Lupino bdi nad temi otroci kot starš ali brat nesrečnikov. Njegove fotografije dosežejo globino iskrenega sočustvovanja in ganjenosti.

Vse to izraža čisto čustveno reakcijo; pred nami je zbirka neponovljivega duševnega sveta otrok, ki gledalca nikakor ne pusti ravnodušnega.

Obrazi teh otrok fotografu dajejo pobudo, da izrazi stanje svoje duše, misli in občutke. Mogoče bi se, stoječi pred slikami, morali dotakniti tudi formalne analize Lupinovega fotografskega izraza in se osredotočiti na stanje umetnikovih občutkov pred motive, ampak Lupino v ciklusu Moji angeli daje resnični povod humanemu namenu.

Njegovi angeli niso le ljubki in dobri otroci nesrečne usode, ampak celovita duhovna bitja, ki posredujejo katastrofalna spoznanja o življenju in smrti.

Ves prihodek od prodaje fotografij je bil namenjen malim bolnikom zagrebške bolnice za otroške bolezni Klaičeva.