Košarica

Novice

Matjaž Krivic: Urbanistan

By 18. 5. 2013 16 maja, 2019 No Comments
Matjaž Krivic: Urbanistan

Otvoritev razstave: 18. maj 2013 ob 20. uri na muzejski ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem (Metelkova 2, Ljubljana)

Razstavo, ki obeležuje 15 let avtorjevega fotografskega delovanja od 18. maja do 1. septembra 2013 gosti SLOVENSKI ETNOGRAFSKI MUZEJ v Ljubljani.

Ob razstavi poteka humanitarna akcija zbiranja sredstev za delovanje šole “Sechen” – šole za sirote v bližini mesta Dege v vzhodnem Tibetu.

 

UrbaniStan

Urbanistan na prvo in tudi drugo žogo misli odpelje v prometno norišnico Kalkute, v cenenost neonsko-seksualnega nočnega življenja v Bangkoku, v neverjetno strukturiranost kaotičnega Tokia, na zadušljive in prašne ulice pri (komaj še) živem telesu razpadajočega Kaira, v vrtiljak hedonističnega in agresivnega Ria, na neustavljivo samovšečni Manhattan, v globalni supermarket turbo potrošništva.

A Urbanistan Matjaža Krivica je čudežna anti-teza naštetega. Je zgodba z druge strani – zgodba o tihi glasnosti na obrobju popolnega eksistencialnega, religioznega, ekonomskega in geopolitičnega kaosa. Zgodba, ki govori o nezlomljivosti duha in večnemu iskanju navdiha, ki omogoča preživetje. Je zgodba o posameznikih in družbenih skupinah, ki jedro bivanja kljub hrupu in vsesplošni urbani tesnobi, iščejo v drugačnem prostoru in v drugačnem času. Je zgodba o preživetju preživetja skozi igro, molitev, tradicijo, rituale, popotovanje, druženje in, predvsem, posebno svetlobo, ki jo tako dobro vidi in zabeleži avtor razstave.

Urbanistan je mesto, ki nudi počitek od mesta. Katerega koli.

Boštjan Videmšek