Košarica

Pretekle razstave

Manca Juvan, Saša Petejan,Urška Strle:Varuhi žlice

By 20. 1. 2017 12 maja, 2019 No Comments

Manca Juvan, Saša Petejan,Urška Strle
Varuhi žlice

2.02.2017 – 11.02.2017
19h

Razstava govori o ohranjanju spomina na internacijo v italijanskih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. To je bil čas, ko je Kraljevina Italija okupirala del ozemlja Kraljevine Jugoslavije, tovrstna taborišča pa uporabljala kot instrument političnega in rasnega nasilja. Rastava in istoimenska knjiga sta del boja proti vse bolj razširjeni zgodovinski amneziji v Italiji in drugod...

Manca Juvan, Saša Petejan,Urška Strle
Varuhi žlice

Razstava govori o ohranjanju spomina na internacijo v italijanskih koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. To je bil čas, ko je Kraljevina Italija okupirala del ozemlja Kraljevine Jugoslavije, tovrstna taborišča pa uporabljala kot instrument političnega in rasnega nasilja. Rastava in istoimenska knjiga sta del boja proti vse bolj razširjeni zgodovinski amneziji v Italiji in drugod: ljudi ne preseneča samo spoznanje, da je bil Mussolinijev režim agresorski, ampak tudi da je vzpostavil mrežo stotin taborišč v Italiji in na ozemlju današnje Slovenije in Hrvaške. Natančno število taborišč in žrtev ostaja neznano.

Priznavanje italijanskih vojnih zločinov v mednarodnem kontekstu je redko in nedosledno, prav tako zgodovina italijanskih taborišč. Tako so, v nasprotju z zloglasnimi nacističnimi taborišči, ki so pomemben del zgodovinopisja in tudi popularne kulture in kolektivne imaginacije, imena in kraji kot so Rab, Gonars, Visco, Monigo, Chiesanuova, Renicci, Colfiorito, Fraschette di Alatri, Cairo Montenotte – kjer je bilo zaprtih več kot 50.000 Slovencev, Hrvatov, Črnogorcev in drugih Južnih Slovanov – slabo poznani in bolj ali manj neopazna zgodovinska referenca, sploh pri mlajših generacijah. Še huje, v sodobni slovenski in mednarodni humanistiki ta tema ostaja boleče neraziskana.

Razstava, skupaj s knjigo ‘Varuhi žlice’ osvetljuje kosce usod slovenskih žrtev v italijanskih fašističnih taboriščih in želi dati glas politično povzročeni izgubi zgdovinskega spomina. Nenazadnje sta razstava in knjiga sama delo spomina in spominjanja. Obenem sta tudi poskus izrekanja spoštovanja žrtvam, tistim, ki so se iz taborišč vrnili ter njihovim svojcem.

Varuhi žlice je skupni projekt, ki je nastal kot plod sodelovanja med fotografinjo Manco Juvan, novinarko Sašo Petejan in zgodovinarko Urško Strle in ga sestavljajo monografija, razstava ter radijski in televizijski dokumentarec.

Spletno mesto projekta: www.guardiansofthespoon.com

Projekt nastajal v sodelovanju z : ZRC SAZU, Muzej novejše zgodovine Slovenija, Zavod Apis, MZZ

Manca Juvan, Saša Petejan,Urška Strle

Pomoč pri realizaciji razstave: