Košarica

Pretekle razstave

Euro Rotelli: L’Amour et Psychè

By 7. 5. 2008 14 maja, 2019 No Comments

Euro Rotelli
L’Amour et Psychè

7.05.2008 – 16.06.2008
20h

Mitološka zgodba Erosa in Psihe je skozi stoletja vplivala na zahodno umetnost in bila opazen umetniški stimulans v likovnem ustvarjanju, glasbi ali literaturi zahodne umetnosti. Od klasične umetnosti helenistične dobe in antičnega Rima, preko neoklasicizma do moderne umetnosti. V Italiji zgodbo najdemo v pripovedih Boiarda in Firenzuola, drugje so jo uporabili v svojih delih Moliére, Calderòn de la Barca in La Fontaine.

Euro Rotelli
L’Amour et Psychè

Mitološka zgodba Erosa in Psihe je skozi stoletja vplivala na zahodno umetnost in bila opazen umetniški stimulans v likovnem ustvarjanju, glasbi ali literaturi zahodne umetnosti. Od klasične umetnosti helenistične dobe in antičnega Rima, preko neoklasicizma do moderne umetnosti. V Italiji zgodbo najdemo v pripovedih Boiarda in Firenzuola, drugje so jo uporabili v svojih delih Moliére, Calderòn de la Barca in La Fontaine. In prav La Fontaine je tisti, ki mu dolgujem navdih za svojo fotografsko upodobitev zgodbe Erosa oziroma Amorja in Psihe. Z vsako prebrano stranjo sem postajal vedno bolj navdušen in prevzet nad pričujočo zgodbo.

Pot, po kateri junakinja od samoljubne ljubezni preko čutne doseže čisto in brezpogojno ljubezen, lahko simbolizira potovanje duše v iskanju čiste ljubezni.

Vendar kršenje prepovedanega prav tako izda slabost človeške in ženske narave in hkrati odkritje golega moškega, s tem pa tudi spolno stran ljubezni. La Fontaine v svojem raznolikem repertoarju iz te bogate tradicije drzno in nagajivo skupaj splete različne motive, zmes proze in poezije.

Na splošno je Eros, znan tudi kot Kupid, predstavljen kot svetlolasi fant angel, ki strelja puščice kot otrok, vendar pa je tukaj bolj podoben lepemu mladeniču in kot simbol tistega eroticizma, ki je po njem pravzaprav dobil ime. V nasprotju z drugimi zgodbami ta poudarja na vsaki strani čutnost in erotične podtone, a nikoli ne zdrsne v pornografijo ali vulgarnost. To je hvalnica ljubezni in spolnost je njen sestavni del. In še več. Preko žrtvovanja, ki si ga izbere Psiha kot svojo pot do popolne predanosti ljubezni ki jo vodi do tega, da prostovoljno sprejema najhujše kaznovanje in trpljenje, erotičnost išče nove nivoje čistosti.

To pot sem v svojem fotografskem ciklusu poskušal pokazati s prepletanjem čutnega ugodja in bolečine in tako ustvariti bukolično ozadje, ki spremlja zgodbo. Vsak prizor prikazuje en določen trenutek v zgodbi: odkritje spolnosti, osamljenost in trpljenje Psihe in nazadnje čutni ples ugodja, ki ni samo erotičen ampak tudi duhoven.

Euro Rotelli

Pomoč pri realizaciji razstave: