Košarica

Pretekle razstave

INSTAGRAM

By 5. 3. 2014 12 maja, 2019 No Comments

Več avtorjev
Instagram

11.03.2014 – 25.03.2014
19.00

WORK IN PROGRESS 1 fotka na dan, 10 fotografov, 11 dni. Uroš Abram, Simon Chang, Irena Herak, Diana Lui, Boštjan Pucelj, Fernanda Prado, Matjaž Rušt, Klavdij Sluban, Špela Škulj, Jane Štravs Razstava na spletu in v Galeriji Fotografiji.

Več avtorjev
Instagram

Uroš Abram, Simon Chang, Irena Herak, Diana Lui, Boštjan Pucelj, Fernanda Prado, Matjaž Rušt, Klavdij Sluban, Špela Škulj, Jane Štravs

__________________________________________
Vljudno vas vabimo na pogovor s sodelujočimi avtorji razstave Instagram-work in progress, ki bo na zadnji dan razstave, v torek, 25.3.2014 ob 18:30 uri.
__________________________________________

1 fotka na dan, 10 fotografov, 11 dni. Razstava na spletu in v Galeriji Fotografiji

#vizualizacija kulture #socialna omrežja #galerijski kontekst # fotografov vsakdan VS vizualna diareja

Fotografija še nikoli v zgodovini ni imela tako pomembne vloge kot jo ima danes. Živimo v svetu, v katerem nam je izkušnja realnosti posredovana preko vseprisotnih podob. Kot je pred slabim stoletjem napovedal fotograf László Moholy- Nagy, je znanje fotografskega jezika postalo enako pomembno kot znanje abecede.
Fotografija je v svoji relativno kratki zgodovini doživela hiter tehnološki razvoj od heliografije do digitalne fotografije. Od prve fotografije narejene leta 1827 do dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko je velike fotoaparate in fotografske plošče dokončno zamenjal maloslikovni fotoaparat s filmom. Profesionalnim fotografom je omogočil, da so zamenjali studio za ulico. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je digitalna fotografija s fototipali in računalniškim programi nadomestila film in temnico. Z digitalno fotografijo na pametnem telefonu je fotografija postala najdostopnejša kadarkoli v svoji zgodovini. Tako za fotografa kot gledalca.
Največje spremembe so se v zadnjih desetletjih odvile na področju dostopnosti posnetega materijala in hitrosti prenosa fotografije od fotografa do gledalca. Fotografija je postala dostopna instantno.
Danes ko je možnosti objavljanja fotografij nešteto in ko lahko govorimo o prevladujoči vizualizaciji kulture, se sprašujemo, kakšen vpliv ima ta pojav na fotografsko umetnost? Kaj pomeni za profesionalne fotografe, umetnike?
Ali naj umetnik, ki pri svojem delu uporablja fotografijo, izkoristi vse socialne platforme, omrežja, za to, da njegovo delo dobesedno takoj vidi ves svet?
In navsezadnje, kaj vse to pomeni za galerijski prostor? Bo v bodoče še potreben, če lahko delo umetnikov zainteresirani spremlja kjerkoli?

K projektu ”Instagram – work in progress” smo povabili 10 fotografov/umetnikov. Nekateri so svoje fotografije na Instagramu objavljali že prej, nekateri jih bodo začeli šele s tem projektom. Vsem pa je skupno, da poleg fotoaparata za svoje fotografsko izražanje in ustvarjanje uporabljajo tudi pametne telefone. Sami so izbrali temo, na katero bodo ustvarjali. Njihova naloga je, da vsak dan, med 11. in 22. Marcem 2014, posnamejo eno fotografijo na izbrano temo in jo še isti dan ob določeni uri naložijo na Instagramov račun galerije @instagram_wip, ki smo ga odprli posebej za ta razstavni projekt. V galeriji boste razstavo lahko spremljali na androidnih tablicah.

Ob zatvoritvi razstave, v torek, 25.3.2014, v galeriji organiziramo pogovor s sodelujočimi avtorji. Zanimala nas bo izkušnja, ki so jo pridobili v projektu; kaj je sodelovanje pri projektu pomenilo za vsakega posebej v ustvarjalnem procesu, kako je razstava na Instagramu vplivala na njihovo ustvarjanje in razmišljanje.

 

Več avtorjev

Pomoč pri realizaciji razstave: