Košarica

Pretekle razstave

Bojan Radovič: Ikona

By 14. 4. 2008 14 maja, 2019 No Comments

Bojan Radovič
Ikona

14.04.2008 – 30.04.2008
20h

Projekt IKONA se ukvarja s simbolom oz. grafičnim likom petokrake zvezde. Petokraka zvezda ali penta¬gram je eden izmed najmočnejših in trajnih simbolov v človeški zgodovini. Prve grobe skice pentagrama so našli že v jamah iz kamene dobe. Pomen lika takratnemu človeku ostaja skrivnost, v civilizacijah, ki so sledile, pa je imel simbol več pomenov, običajno vezanih na astronomijo in religijo. “Ideja za ta projekt se mi je porodila leta 2004 na sprehodu s svojim psom.

Bojan Radovič
Ikona

Projekt IKONA se ukvarja s simbolom oz. grafičnim likom petokrake zvezde. Petokraka zvezda ali penta¬gram je eden izmed najmočnejših in trajnih simbolov v človeški zgodovini. Prve grobe skice pentagrama so našli že v jamah iz kamene dobe. Pomen lika takratnemu človeku ostaja skrivnost, v civilizacijah, ki so sledile, pa je imel simbol več pomenov, običajno vezanih na astronomijo in religijo.
“Ideja za ta projekt se mi je porodila leta 2004 na sprehodu s svojim psom. Ko sem zavil na novomeški Marof, sem si v zimskem, rahlo pobeljenem “monokromatskem” okolju, ogledoval znano lokacijo arheoloških izkopavanj in nato po bližnjici, ki poteka mimo groba in spomenika padlim v drugi svetovni vojni, zavil proti ateljeju. Spomenik, mimo katerega vodi pot, je vzdrževan in rdeča petokraka zvezda je bila nedavno tega na novo pobarvana. V enobarvnem okolju je prav žarela in opozarjala nase. Pritegnila je tudi mojo pozornost. Začela se je odvijati zgodba, oživeli so spomini in z njimi lik petokrake zvezde. Politični simbol? Pripadnost? Rumena, rdeča, All Star, Heineken, Hollywood, Che, templarji, čudovita turška zastava, vojska… S sistematičnim fotografiranjem tega simbola, se šele začneš zavedati njegove prisotnosti in širino njegove uporabe. Zavedati se začneš tudi različnega odnosa do istega simbola v različnih kulturnih področjih,” jew o svojem projektu povedal avtor. Projekt je še v nastajanju.

Kustosinja razstave in avtorica teksta v knjigi, ki bo izšla ob tej priliki, je Marina Gržinić.

Bojan Radovič se je rodil leta 1960 v Novem mestu, kjer je končal gimnazijo in nato nadaljeval študij fotografije v Veliki Britaniji. Diplomiral je leta 1983. Po končanem študiju se je vrnil v Slovenijo, kjer je bil soustanovitelj in vodja takrat pomembne galerije Fotogalerija Novo mesto, poleg Happy New Art Gallery v Beogradu, edine galerije specializirane za fotografske razstave v takratni Jugoslaviji.
Leta 2005 je ustanovil zavod Hiša fotografije. Od začetka delovanja Anton Podbevšek Teatra pa je vodja Fotogalerije APT. Svoja dela in projekte je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini (pregled razstav najdete na povezavi > http://www.luminus.si/radovic/corriculum.htm.

Bojan Radovič

Pomoč pri realizaciji razstave: