Košarica

Pretekle delavnice

FOTOKNJIGA – delavnica s Tanjo Lažetić

By 25. 3. 2015 16 maja, 2019 No Comments

Tanja Lažetić
FOTOKNJIGA

10.04.2015
3dni
150
8

Delavnica je zamišljena kot intenzivno preizpraševanje o področju fotoknjig in je namenjena vsem, ki jih zanima izdaja lastne umetniške knjige. Vabljeni so tako profesionalni kot ljubiteljski fotografi, umetniki in študenti, ki želijo izvedeti več o izdajanju knjig v samozaložbi. Udeleženci delavnice bodo spoznali osnovna orodja, ki jim bodo pomagala, da zasnujejo in izdajo knjigo. Prikazani bodo različni modeli, od ročno izdelanih, do digitalno tiskanih knjig. Teme kot: izbor, vrstni red, ritem in oblikovanje bodo predstavljene tako teoretično
Več infoPrijava

Predstavitev izdanih fotoknjig v maju 2015

Tanja Lažetić (1967) je vizualna umetnica. Končala je študij arhitekture in nekaj let tudi delovala kot arhitektka, oblikovalka in scenografka. Leta 1993 je postavila svojo prvo samostojno razstavo v Galeriji Kapelica in od takrat razstavlja v številnih galerijah in muzejih doma in po svetu. Pri delu se ne omejuje z medijem, temveč išče povezave med njimi. Njeni umetniški predmeti so fotografije, video, instalacije, performansi in fotoknjige. Fotografija ima v njenem delu posebno mesto, dojema jo zelo široko. Za svoja umetniška dela fotografij ne posname vedno sama, temveč fotografijo uporablja kot ready made, saj jo zanimajo meje sodobnega izraza. Vrsto let je sodelovala s fotografom Dejanom Habichtom. V zadnjih petih letih je naredila dvajset fotoknjig, ki so vse, razen treh, izšle v samozaložbi. Predstavlja jih na pomembnih sejmih po svetu med drugim na The NY Art Book Fair, Offprint v Parizu, ViennaPhotoBookFestival in London Art Book Fair. Dve njeni knjigi sta se uvrstili v pregled fotoknjig Various Small Books ameriške založbe MIT Press, kot edina Slovenka pa se je uvrstila v znameniti pregled Martina Parra in Gerrya Badgerja The Photobook, A History, Volume III.

Delavnica je zamišljena kot intenzivno preizpraševanje o področju fotoknjig in je namenjena vsem, ki jih zanima izdaja lastne umetniške knjige. Vabljeni so tako profesionalni kot ljubiteljski fotografi, umetniki in študenti, ki želijo izvedeti več o izdajanju knjig v samozaložbi. Udeleženci delavnice bodo spoznali osnovna orodja, ki jim bodo pomagala, da zasnujejo in izdajo knjigo. Prikazani bodo različni modeli, od ročno izdelanih, do digitalno tiskanih knjig. Teme kot: izbor, vrstni red, ritem in oblikovanje bodo predstavljene tako teoretično kot praktično. Predstavljene bodo tudi možnosti distribucije in predstavitve fotoknjige na tržišču. Vsak sodelujoči bo zasnoval, oblikoval in izvedel svojo knjigo. Zaključek delavnice predstavlja predstavitev novonastalih knjig.

PRIČAKOVANA ZNANJA IN ZAHTEVE
Delavnica je odprta za vse, ki želijo vedeti več o načinih in možnostih samozaložbe knjig. Vabljeni so profesionalni in ljubiteljski fotografi, umetniki, študenti fotografije, umetnosti in ostali navdušenci.
Udeleženci potrebujejo že izbrano enotno fotografsko serijo, ki je primerna za predstavitev v knjigi. Fotografije za knjigo morajo biti v digitalni obliki.
CILJI
Naučiti se izdelati fotoknjigo kot možnost predstavitve vaših fotografij.
PROGRAM
Delavnica bo potekala pod vodstvom izkušene avtorice, ki bo z udeleženci delila znanje in izkušnje. Udeležencem se bo posvetila individualno in jim pomagala poiskati orodja in kreativni potencial za uspešen projekt. Delavnica bo pokrila različne stopnje izdelave knjig.

URNIK DELAVNICE
10., 11. in 12. april 2015;
zaključek maja 2015

Prvi del delavnice (10., 11. in 12. aprila 2015):
Petek, 10. april 2015
18.00 – 20.00
Uvodno srečanje z udeleženci
Predstavitev dela in fotoknjig mentorice Tanje Lažetić.
Sobota, 11. april 2015
10.00 – 18.00 Predstavitev udeležencev in njihovih fotografskih serij, ki jih želijo predstaviti v knjigi. Zastavili si bomo pomembna vprašanja o izdelavi knjige in jih reševali ob pregledovanju projektov udeležencev. Razpravljali bomo o ustreznosti predstavitve, razmišljali o ustreznem izrazu, o najboljšem načinu postavitve, urejanju in zaporedju fotografij, primerjali oblikovne možnosti od naslovnice, formata, postavitve, izbora papirja, načina vezave in raziskali finančen možnosti za tiskanje fotoknjige.
Odmor med 14. in 15. uro.
Nedelja, 12. april 2015
10.00 – 18.00
Nadaljevanje editiranja in oblikovanje fotoknjige s programom prilagojenim individualnim primerom.
Odmor med 14. in 15. uro.

Drugi del delavnice v maju 2015 (termin bo določen naknadno v dogovoru z udeleženci).
18.00 – 20.00
Javna predstavitev in pogovor o nastalih fotoknjigah.

Tanja Lažetić je zaključila študij arhitekture v Ljubljani. Področja njenega delovanja so fotografija, video, instalacija, performans in umetniška knjiga. Kot gostujoča umetnica je ustvarjala v umetniških rezidencah v New Yorku (1999), na Dunaju (2001), Berlinu (2005), Londonu (2013) in Holonu v Izraelu (2014). Leta 1995 je dobila prvo nagrado na mednarodnem oblikovalskem natečaju Trieste Contemporanea v Trstu. Leta 2001 je bila nominirana na natečaju //international media/art award v ZKM v Karlsruhe. Od leta 1994 občasno sodeluje z fotografom Dejanom Habichtom. Njeno umetniško delo je bilo mogoče videti na večih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim v Moderni galeriji v Ljubljani, Neuer Berliner Kunstverein v Berlinu, v Real Academia de Bellas Artes de San Fernando v Madridu, v Muzeju Brandhorst v Munchnu, Gagosian Gallery v NY in v Parizu, v Minnesota Center for Book Arts, v Art Gallery v Prištini, v Muzeju 25. maj v Beogradu, na 28. grafičnem bienaleu v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljana in Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani. Njena fotografska dela so del zbirk Ars Aevi v Sarajevu, Mestne galerije v Novi Gorici, Moderne galerije v Ljubljani in Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani.
www.lazetic.si

Udeležba na delavnici se lahko odpove ali zamenja za udeležbo na kateri drugi naši delavnici do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Odpoved v zadnjem tednu ni možna, razen v primeru zdravniško potrjenih zdravstvenih težav. Vračilo denarja ni možno. Lahko pa vplačilo unovčite pri nakupu kateregakoli artikla v galeriji in knjigarni ali ga zamenjate za darilni bon.

Ob nezmožnosti udeležbe na delavnici je možen enkratni prenos delavniškega dobropisa na naslednji razpisani termin delavnice. V primeru neskladja med cenama delavnic je udeleženec primoran plačati razliko.