Košarica

Novice

FOTOKNJIGA

By 13. 1. 2016 15 maja, 2019 No Comments
FOTOKNJIGA
FOTOKNJIGA – delavnica s Tanjo Lažetić

delavnica o izdaji fotoknjig v samozaložbi
Vodi: Tanja Lažetićprvi del: 5., 6., 7. februar 2016
drugi del: sobota (po dogovoru med udeleženci) v marcu 2016

Tanja Lažetić (1967) je vizualna umetnica. Od leta 1993 razstavlja v številnih galerijah in muzejih doma in po svetu. Pri delu se ne omejuje z medijem, temveč išče povezave med njimi. Njeni umetniški predmeti so fotografije, video, instalacije, performansi in fotoknjige. Fotografija ima v njenem delu posebno mesto, dojema jo zelo široko. Za svoja umetniška dela fotografij ne posname vedno sama, temveč fotografijo uporablja kot found image, saj jo zanimajo meje sodobnega izraza. Vrsto let je sodelovala s fotografom Dejanom Habichtom. V zadnjih petih letih je naredila dvajset fotoknjig, ki so vse, razen treh, izšle v samozaložbi. Predstavlja jih na pomembnih sejmih po svetu med drugim na The NY Art Book Fair, Offprint v Parizu, ViennaPhotoBookFestival in London Art Book Fair. Dve njeni knjigi sta se uvrstili v pregled fotoknjig Various Small Books ameriške založbe MIT Press, kot edina Slovenka pa se je uvrstila v znameniti pregled Martina Parra in Gerrya Badgerja The Photobook, A History, Volume III.
Delavnica je zamišljena kot intenzivno preizpraševanje o področju fotoknjig in je namenjena vsem, ki jih zanima izdaja lastne umetniške knjige.
Vabljeni so tako profesionalni kot ljubiteljski fotografi, umetniki in študenti, ki želijo izvedeti več o izdajanju knjig v samozaložbi. Udeleženci delavnice bodo spoznali osnovna orodja, ki jim bodo pomagala, da zasnujejo in izdajo knjigo. Prikazani bodo različni modeli, od ročno izdelanih, do digitalno tiskanih knjig.
Teme,  izbor, vrstni red, ritem in oblikovanje bodo predstavljene tako teoretično kot praktično. Predstavljene bodo tudi možnosti distribucije in predstavitve fotoknjige na tržišču.
Vsak sodelujoči bo zasnoval, oblikoval in izvedel svojo knjigo. Zaključek delavnice predstavlja predstavitev novonastalih knjig.

FOTOKNJIGA

PRIČAKOVANA ZNANJA IN ZAHTEVE
Delavnica je odprta za vse, ki želijo vedeti več o načinih in možnostih samozaložbe knjig. Vabljeni so profesionalni in ljubiteljski fotografi, umetniki, študenti fotografije, umetnosti in ostali navdušenci.
Udeleženci potrebujejo že izbrano enotno fotografsko serijo, ki je primerna za predstavitev v knjigi. Fotografije za knjigo morajo biti v digitalni obliki.
CILJI
Naučiti se izdelati fotoknjigo kot možnost predstavitve vaših fotografij.
PROGRAM
Delavnica bo potekala pod vodstvom izkušene avtorice, ki bo z udeleženci delila znanje in izkušnje. Udeležencem se bo posvetila individualno in jim pomagala poiskati orodja in kreativni potencial za uspešen projekt.
Delavnica bo pokrila različne stopnje izdelave knjig.
CENA: 150 eur (DDV vključen)
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: največ 8 in ne manj kot 4
PRIJAVE: sprejemamo do torka, 2. februarja 2016 na e-mail naslov barbara.ceferin@galerijafotografija.si ali osebno v galeriji in knjigarni na Lervstikovem trgu 7 v Ljubljani.
URNIK DELAVNICE
prvi del: 5., 6., 7. februar 2016
drugi del: sobota (po dogovoru med udeleženci) v marcu 2016
Petek, 5. februar 2016
18.00 – 20.00
Uvodno srečanje z udeleženci
Predstavitev dela in fotoknjig mentorice Tanje Lažetić.
Sobota, 6. februar 2016
10.00 – 18.00 Predstavitev udeležencev in njihovih fotografskih serij, ki jih želijo predstaviti v knjigi. Zastavili si bomo pomembna vprašanja o izdelavi knjige in jih reševali ob pregledovanju projektov udeležencev. Razpravljali bomo o ustreznosti predstavitve, razmišljali o ustreznem izrazu, o najboljšem načinu postavitve, urejanju in zaporedju fotografij, primerjali oblikovne možnosti od naslovnice, formata, postavitve, izbora papirja, načina vezave in raziskali finančen možnosti za tiskanje fotoknjige.
Odmor med 14. in 15. uro.
Nedelja, 7. februar 2016
10.00 – 18.00
Nadaljevanje editiranja in oblikovanje fotoknjige s programom prilagojenim individualnim primerom.
Odmor med 14. in 15. uro.
Drugemu delu delavnice v marcu sledi javna predstavitev in pogovor o nastalih fotoknjigah. Datum predstavitve bo določen naknadno z udeleženci delavnice.

Tanja Lažetić je zaključila študij arhitekture v Ljubljani. Področja njenega delovanja so fotografija, video, instalacija, performans in umetniška knjiga. Za svoje delo je prejela nekaj zelo raznovrstnih nagrad kot je prva nagrada na mednarodnem oblikovalskem natečaju Trieste Contemporanea, nominacijo na International media/art award v ZKM v Karlsruhe v Nemčiji, tretjo nagrado UNICUM na mednarodnem keramičnem trienalu v Ljubljani in bronasto nagrado na Nanjing Festivalu na Kitajskem. Njeno umetniško delo je bilo med drugim mogoče videti v Moderni galeriji, v Mednarodnem grafičnem likovnem centru , v Mestni galeriji, v Galeriji P74 in v Galeriji Škuc v Ljubljani, v Neuer Berliner Kunstverein v Berlinu, v Real Academia de Bellas Artes de San Fernando v Madridu, v Museum Brandhorst v Munchnu, v Art Gallery v Prištini, v Galeriji PM v Zagrebu in v Muzeju 25. maj v Beogradu, na Brighton Photo Biennal v Veliki Britaniji, na Festival der Regionen v Avstriji in v Gagosian Gallery v Parizu in NY.
Do 3. aprila pa si lahko ogledate njena dela tudi na skupinski razstavi Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 v +MSUM v Ljubljani. In seveda na njeni spletni strani www.lazetic.si .