Košarica

Pretekle delavnice

FOTOGRAFSKA DELAVNICA S KLAVDIJEM SLUBANOM

By 2. 10. 2014 16 maja, 2019 No Comments

Klavdij Sluban
Fotografska delavnica

9.01.2015
6 dni
200
15

Klavdij Sluban, mednarodno uveljavljen fotograf, razstavlja in vodi fotografske delavnice po vsem svetu zadnjih 20 let.Kvaliteta delavnic, je prepričala tudi sloviti, ugleden in svetovno prepoznavni festival Rencontres d’Arles, kjer zadnjih 12 let redno vodi fotografsko delavnico. Vedno na voljo z izkušnjami in s svojim poznavanjem fotografije, sodobne umetnosti in dokumentarne fotografije vodi delavnice po vsem svetu : ZDA (Harvard University), Estonija, Španija (Circulo de Bellas Artes), Italija, Mehika, Venezuela, centralna Amerika,...
Več infoPrijava

POKAŽI MI SVOJE FOTOGRAFIJE IN POVEM TI KDO SI


Fotografska delavnica s tremi cilji:

• Definiranje prepoznavnega avtorskega izraza
definiranje avtorske pozicije vsakega udeleženca na podlagi predloženega dela

• Produkcija fotografske serije
v času delavnice bo vsak udeleženec z vodstvom mentorja pripravil avtorsko serijo fotografij

• Izbira primerne prezentacije
skupaj bomo poiskali najprimernejšo prezentacijo za vaše fotografske projekte : projekcija, razstava, knjiga

9., 10. in 11. januar 2015
Na delavnici bomo diskutirali o predloženem fotografskem delu udeležencev
Poglobljena analiza /poglobljeno branje fotografij posameznega udeleženca bo sledilo željam, usmeritvam in potrebam udeleženca
Seznanitev z najpomembnejšimi fotografskimi mojstri in glavnimi fotografskimi tokovi.

13. , 14. in 15. februar 2015
vsak udeleženec bo v času delavnice z vodstvom mentorja pripravil avtorsko serijo fotografij
Sluban kot dolgoletni in zelo izkušen vodja tovrstnih delavnic ( Rencontres d’ Arles, specifične družbene skupine po vsem svetu, fotografske delavnice za študente fotografije itn.) bo avtorje s poglobljenim argumentiranim editiranjem vodil k izoblikovanju koherentnih, relevantnih avtorskih serij.
Poleg skupinskih diskusij bodo potekala tudi individualna srečanja z vsakim udeležencem posebej.
Pod vodstvom izkušenega mentorja bo izkušnja delavnice presegla zgolj fotografsko delavnico ter postala sprožilec za avtorski izraz. Korak naprej k vznemirljivemu razblinjanju dvomov in k samozavestni ustvarjalnosti.

Klavdij Sluban, mednarodno uveljavljen fotograf, razstavlja in vodi fotografske delavnice po vsem svetu zadnjih 20 let.
Kvaliteta delavnic, je prepričala tudi sloviti, ugleden in svetovno prepoznavni festival Rencontres d’Arles, kjer zadnjih 12 let redno vodi fotografsko delavnico.
Vedno na voljo z izkušnjami in s svojim poznavanjem fotografije, sodobne umetnosti in dokumentarne fotografije vodi delavnice po vsem svetu : ZDA (Harvard University), Estonija, Španija (Circulo de Bellas Artes), Italija, Mehika, Venezuela, centralna Amerika, Indonezija, Kitajska…

Ob premierni delavnici v Ljubljani Sluban udeležencem ponuja izviren način gledanja in branja podob s ponovno izobrazbo notranjega očesa posameznega udeleženca kot tudi njihov nadaljni osebni ali profesionalni fotografski razvoj. Kultiviranje notranjega očesa predstavlja nujen korak v evoluciji vsakogar, ki želi izoblikovati svoj fotografski slog, svojo identiteto v svetu umetnosti.
Udeleženci se bodo naučili svoje podobe umestiti v vizualni kontekst glede na tematiko, glede na historični razvoj fotografije ter glede na svet profesionalizirane fotografije ( tisk, agencije, galerije, knjižno založništvo, izobraževanje etc.) ali osebnih / umetniških raziskav v fotografiji. Med samo delavnico bo kot vizualna in konceptualna referenca za spoznavanje z analizo podob ter fotografijo v umetnostno- zgodovinskem kontekstu uporabljen izčrpen seznam fotografov in umetnikov.
Po opravljeni analizi in diskusijah o delu vseh udeležencev (1. vikend delavnice) bo vsak udeleženec dobil navodila za pripravo fotografske serije glede na njegove fotografske potenciale in želje.
Vsak od njih bo nastali projekt predstavil v 2. delu delavnice (2. vikend), mentor pa mu bo pomagal tudi pri končnem izboru za predstavitev v obliki projekcije.

CILJI DELAVNICE
– poglobljena analiza fotografij udeležencev
Nadaljna usmeritev udeležencev, kam naj bo usmerjen razvoj ljubiteljskega fotografa, študenta, profesionalnega fotografa,
– udeleženci se naučijo analizirati in definirati različne fotografske žanre (reporterska, dokumentarna, avtorska fotografija, polje sodobne umetnosti)
– vsak udeleženec editira svoje fotografije, izoblikuje kritično oko in ustvari koherentno fotografsko serijo glede na dogovor z mentorjem in željami ter zmožnostmi udeleženca )
– v času med obema delavnica vsak udeleženec pripravi fotografsko serijo za razstavo ob koncu delavnicev obliki projekcije

Priprava fotografskega projekta v času med obema delavnicama
– Individualno delo. Razmislite o zvočni podlagi, ki bo spremljala projekcijo vašega fotografskega projekta.

PRIČAKOVANA ZNANJA IN ZAHTEVE
Delavnica je odprta za vse, ki premorejo strast do podob.
Profesionalni fotografi, študenti fotografije in umetnosti, ljubiteljski fotografi in umetniki etc.
Klavdij Sluban verjame, da ima vsak posameznik sposobnost izoblikovanja lastnega vizualnega jezika, če so-obstajata strast do podob in dobro vodstvo.

ZA DELAVNICO POTREBUJETE
– digitalni fotoaparat s pripomočki (dodatne baterije, spominske kartice, stojalo, bliskavica, prenosne luči, kabli za prenos fotografij na računalnik, usb ključ, zunanji disk, etc.)
– analogni fotoaparati so dobrodošli , če sami razvijate filme, kontaktne kopije in fotografije v velikost 10 x 15 (zaradi
editiranja je potreben takojšen vpogled v nastalo delo)
– za prvi del delavnice obvezno prinesite 30- 50 izdelanih fotografij, minimalna velikost 15x20cm
– če premorete, prinesite tudi portfolijo, knjigo, osnutek za fotografski projekt
-prenosni računalnik s programsko opremo za obdelavo fotografij (Photoshop, Lightroom)
-snemalnik za lažje sledenje diskusijam na delavnici

CENA ZA DELAVNICO: 200 eur (DDV vključen)

ŠTEVILO UDELEŽENCEV: max 15

URNIK DELAVNICE
9., 10. in 11. januar 2015
13., 14. in 15. februar 2015

Prvi del delavnice (9., 10. in 11. januar 2015):

– Petek 16.00 – 19.00
Uvodno srečanje z udeleženci
Predstavitev fotografskega dela in izhodišč mentorja delavnice Klavdija Slubana. Projekcija fotografij in diskusija

– Sobota 10.00 – 18.00
Predstavitev udeležencev in njihovih fotografskih projektov : Pričetek editiranja, diskusij, usmerjanja v bodoči fotografski projekt
– Nedelja 10.00 – 18.00
Nadaljevanje editiranja, diskusij, usmerjanja v bodoči fotografski projekt

Drugi del delavnice (13., 14. in 15. februar 2015):

– Petek 16.00 – 19.00
diskusija in pregled serij nastalih med delavnicama

– Sobota in nedelja 10.00 – 18.00
Editiranje širših selekcij fotografij, nastalih na delavnici,
priprava in zaključevanje projekcije
– Nedelja, 19.00
projekcija del nastalih na delavnici. Vabljeni družine, prijatelji in ostali obiskovalci.

Klavdij SLUBAN

Zmagovalec European Publishers Award for Photography 2009, Leica Prize (2004) in Niépce Prize (2000), najpomembnejša francoska nagrada na področju fotografske umetnosti.
Klavdij Sluban je francoski fotograf slovenskega porekla (Livold), rojen v Parizu leta 1963.
Razvija serije z dosledno začrtanimi koncepti, ki se napajajo v literaturi in se ne pusti zmotiti hipnim senzacionalnim podobam. Balkan, Črno morje, Baltsko morje, Karibe, Centralno Ameriko, Rusijo, Kitajsko in Antarktiko (prva umetniška misija na otočju Kerguelen) lahko beremo kot postopne korake poglobljene študije realnosti polne nasprotij.
Njegove fotografije se nahajajo v zbirkah Metropolitanskega muzeja v Tokiu, Hiši fotografije v Parizu, Muzeju fotografije v Helsinkih…
Med številnimi publikacijami naj poudarimo le Beirut (Steidl), East to East (istočasno izdana pri Actes Sud, Dewi Lewis, Peliti, Braus, Apeiron & Lunwerg; z besedilom Erri-ja de Luce), Entre Parenthèses, (Photo Poche, Actes Sud), Transverses, (Maison Europenne de la Photographie) in Balkans-Transit, s spremnim besedilom Françoisa Maspera (Seuil).
Od leta 1995 vodi fotografske delavnice z mladimi prestopniki v zaporih. Začel je v Franciji, v zaporu Fleury-Mérogis, s podporo Henri Cartier Bressona, Marca Ribouda in Williama Kleina, nadaljeval pa v zaporih vzhodne Evrope, v Srbiji, Sloveniji, Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Latviji in v prevzgojnih mladinskih centrih v Moskvi in Petersburgu, zadnje čase pa tudi na Irskem in v Centralni Ameriki (Gvatemali in Salvadorju).
Leta 2013 je Musée Niépce pripravil Slubanovo retrospektivo After Darkness, 1992-2012.

 

Udeležba na delavnici se lahko odpove ali zamenja za udeležbo na kateri drugi naši delavnici do enega tedna (7 dni) pred začetkom delavnice. Odpoved v zadnjem tednu ni možna, razen v primeru zdravniško potrjenih zdravstvenih težav. Vračilo denarja ni možno. Lahko pa vplačilo unovčite pri nakupu kateregakoli artikla v galeriji in knjigarni ali ga zamenjate za darilni bon.

Ob nezmožnosti udeležbe na delavnici je možen enkratni prenos delavniškega dobropisa na naslednji razpisani termin delavnice. V primeru neskladja med cenama delavnic je udeleženec primoran plačati razliko.