Košarica

Novice

EURO ROTELLI: SPEČI PROSTORI

By 2. 11. 2014 16 maja, 2019 No Comments
EURO ROTELLI: SPEČI PROSTORI

V prostorih bistroja in slaščičarne Zvezda (Wolfova ulica 14, Ljubljana) gostujemo z razstavo italijanskega fotografa Eura Roteliija Speči prostori.
Prodajna razstava, ki pripoveduje o v zimskem času v sen pogreznjenih turističnih prostorih, bo na  ogled v novembru in decembru.
Vabljeni! 

Speči prostori

Poletni čas sproža asociacije kot so zabava, sprostitev, razvedrilo. Povezan je s klišeji kot prenatrpane plaže, lunapark, glasna glasba…
In po poletju? Kaj se zgodi, ko poletni oder prekrijejo jesenski zastori?
Trume počitnikovalcev se razblinijo, luči ugasnejo in vse poletno se potopi v tiho pozabo. Na dan prikuka nek drug svet: zaspana eksistenca, ki čaka znak, kdaj se hibernacija konča in ponovno prične poletje. Ritual je enak leto za letom.
Včasih se zdi, da s klatenjem po teh mestih duhov in pohajkovanjem po skorajda neresnični tišini motiš sen negibnih objektov. Človeške prisotnosti tukaj ni več, le še spomin nanjo, prekrit s prahom in peskom.
Le žarek svetlobe, ki osvetli to očitno opustošenje, je dovolj, da takoj začutimo, da se bo življenje vrnilo s prvimi toplimi sončnimi žarki.
A zdaj še ni čas.
Veke se ponovno zaprejo v temo, medtem ko, še vedno čudovito moder tobogan, sanja o vodnem pljusku, ki ga bo popeljal v naslednje poletje.

Vse fotografije:

17,5×35 cm
arhivski digitalni pigmentni print
edicija 7

50×100 cm
arhivski digitalni print na dibond
edicija 3

O avtorju

Rodil se je leta 1955 v Toscani, a se je v otroških letih z družino preselil v Furlanijo. Želja po izražanju ga je preko slikarstva pripeljala k fotografiji. Tako se je rodila in razvila strast, zaradi katere fotografija ni samo njegovo vsakdanje delo, ampak se skozi fotografsko ustvarjanje tudi umetniško izraža. Veliko se posveča tudi raziskovanju novih tehnik in pristopov. Omenimo proces, ki ga je razvil pri svojem raziskovanju obdelave polaroida in ki mu omogoča posege na površine izbranih posnetkov. Rezultat je vedno drugačen in unikaten. Pri ustvarjanju uporablja različne materiale in tehnike s pomočjo katerih objektivno resničnost spreminja v svojo intimno govorico.

Svoje fotografije objavlja v različnih mednarodnih revijah in razstavlja v Italiji in po svetu. Je tudi dobitnik mednarodnih priznanj in nagrad, njegova fotografska dela pa so v zasebnih in javnih zbirkah ter galerijah.