Košarica

Pretekle razstave

Edi Šelhaus: Ob 60-letnici zmage nad fašizmom

By 9. 5. 2005 15 maja, 2019 No Comments

Edi Šelhaus
Ob 60-letnici zmage nad fašizmom

9.05.2005 – 2.06.2005
19h

Avtor razstave, fotoreporter Edi Šelhaus, rojen 1919 v Podkraju nad Vipavo, je večino svojega otroštva preživel v Trstu. V času med obema vojnama je prišel v Jugoslavijo in se po družinski tradiciji izučil za fotografa. V II. svetovni vojni se je pridružil partizanom.

Edi Šelhaus
Ob 60-letnici zmage nad fašizmom

Avtor razstave, fotoreporter Edi Šelhaus, rojen 1919 v Podkraju nad Vipavo, je večino svojega otroštva preživel v Trstu. V času med obema vojnama je prišel v Jugoslavijo in se po družinski tradiciji  izučil za fotografa. V II. svetovni vojni se je pridružil partizanom.

»Bil sem ranjen in ko sem okreval, sem puško zamenjal s fotoaparatom in postal fotoreporter. Pridružil sem se skupini partizanskih fotografskih zanesenjakov, v foto sekciji, ki sta jo vodila partizana, profesorja France Brenk in Franjo Veselko. Začel sem z delom v fotografski temnici v Črnomlju, nato pa odhajal na teren v napol osvobojene, zapuščene in osamljene vasi v dolini reke Kolpe. Na teh poteh od Osilnice do Babnega polja in še dalje, sem največkrat fotografiral vaščane, ki so se, po kapitulaciji Italije, vračali iz italijanskih taborišč na svoje, od Italijanov požgane, domove. To so bile družine lačnih in bolehnih ljudi. To so bili posnetki nedohranjenih, shujšanih otrok, med njimi jih je bilo mnogo, ki so prvič zrli v fotoaparat. Iz tega obdobja (1944-1945) so tudi posnetki partizanskih šol in partizanskih letališč, od koder so zavezniški letalci evakuirali ranjence, rešene zavezniške letalce, sirote… Ti posnetki so bili takrat pomembno okno v svet.«

Na razstavi je še nekaj posnetkov iz komaj osvobojenega Trsta, ustanovitve in predstavitve prve slovenske vlade v Ajdovščini in konca vojne v Ljubljani.

Edi Šelhaus

Pomoč pri realizaciji razstave: