Košarica

Pretekle razstave

Črna gora v magičnem pogledu princese Ksenije

By 30. 8. 2010 12 maja, 2019 No Comments


Črna gora v magičnem pogledu princese Ksenije

30.08.2010 – 18.09.2010
20:00

Črna gora v magičnem pogledu princese Ksenije Razstavo bo otvoril minister za kulturo republike Črne gore g. Branislav Mićunović. Fotografije črnogorske princese Ksenije (1881 – 1960), najmlajše od osmih hčera kralja Nikole in kraljice Milene, prikazujejo motive iz črnogorskega življenja v času njene mladosti pred izgnanstvom v Francijo l. 1916. Materialno skromna zapuščina princese Ksenije


Črna gora v magičnem pogledu princese Ksenije

Razstavo bo otvoril minister za kulturo republike Črne gore g. Branislav Mićunović.
Fotografije črnogorske princese Ksenije (1881 – 1960), najmlajše od osmih hčera kralja Nikole in kraljice Milene, prikazujejo motive iz črnogorskega življenja v času njene mladosti pred izgnanstvom v Francijo l. 1916.

Materialno skromna zapuščina princese Ksenije nam omogoča skoraj intimen vpogled v njeno življenje. Slovela je kot izredno nadarjena in inteligentna ženska, predvsem pa kot predana domoljubka. Njena globoka ljubezen do črnogorskega naroda in domovine se izraža skozi podobe iz vsakdanjega življenja, katere so nastale med mirnim obdobjem Ksenjinega življenja, v letih preden se je znašla v zanjo nesprejemljivem položaju begunke.

Magični pogled črnogorske princese je ustvaril podobe Črne gore njene mladosti, njenih upov, prepričanj, skritih misli in neuresničenih ambicij. Fotografski opus princese Ksenije je impresivno delo predane amaterske fotografinje, katere izbira motivov, številni posnetki in fotografski medij odlično odražajo njeno predanosti in navdahnjenost ter nam razkrivajo lepoto in enkratnost črnogorskega okolja. Fotografije nas popeljejo skozi črnogorsko divjo pokrajino – ponosne vrhove gora, tople peščene plaže, oljčne nasade, debele zidove starih utrdb, naselij in vse do ljudskih običajev in praznovanj, državnih obletnic ter praznikov. Kot prva ženska voznica na Balkanu nam Ksenija skozi fotografski aparat, ki ga je vedno nosila s seboj, s prefinjenim občutkom za opazovanje razkrije zanimive prizore iz vsakdanjega življenja in pozabljenih krajev. Nemalokrat je na fotografijah upodobila tudi številne člane lastne družine. Ti portreti so polni Ksenjine naklonjenosti in ljubezni ter razkrivajo njen izjemen občutek za poudarjanje detajlov, postavitev kompozicije in vnašanje čustev, skozi katera nam pričara psihološke portrete njenih bližnjih.
Njene fotografije niso cenjene samo kot fotografska dokumentacija življenja iz preteklosti, ampak tudi kot dokaz avtoričine originalnosti, nadarjenosti in strasti do fotografskega medija. Kljub realističnim poudarkom v fotografskem mediju, njene fotografije še zdaleč niso suhoparne ali objektivne. V posnetek je znala vključiti svoj pogled in razpoloženje, njena osebnost se manifestira skozi pozo modela, izbiro kompozicije, osvetlitev… Fotografije princese Ksenije so pomembne kot dokumenti, vendar so prav tako neprecenljive kot nesporen avtoričin umetniški izraz. Njena nadarjenost za kompozicijo, in občutek za estetiko se kažeta skozi njene fotografije ne glede na to, ali gre za individualen ali skupinski portret ali pa za preprost prizor iz narave.

Pomoč pri realizaciji razstave: