Košarica

Pretekle razstave

Sheila Metzner: Časovnica

By 16. 6. 2009 14 maja, 2019 No Comments

Sheila Metzner
Časovnica

16.06.2009 – 23.07.2009
20:00

Sheilo Metzner, mojstrico sodobne umetnosti, odlikuje unikaten fotografski stil, ki jo uvršča v sam vrh sveta umetnosti, mode, portretiranja, tihožitja in pokrajinske fotografije. Njene nedolžne, čutne in privlačne fotografije izžarevajo in izvabljajo globoka čustva. Nemogoče jih je le bežno pogledati, saj kličejo k natančnemu opazovanju.

Sheila Metzner
Časovnica

Sheilo Metzner, mojstrico sodobne umetnosti, odlikuje unikaten fotografski stil, ki jo uvršča v sam vrh sveta umetnosti, mode, portretiranja, tihožitja in pokrajinske fotografije. Njene nedolžne, čutne in privlačne fotografije izžarevajo in izvabljajo globoka čustva. Nemogoče jih je le bežno pogledati, saj kličejo k natančnemu opazovanju. Američanka, rojena leta 1939 v Brooklynu, New York, je leta 1961 zaključila študij na Pratt Institute v New Yorku z diplomo iz vizualnih komunikacij. Po študiju je nekaj časa delala kot asistentka Louja Dorfsmana na CBS Network Advertising. Prvi večji uspeh je doživela leta 1966, ko so jo pri oglaševalski agenciji Doyle Dane Bernbach zaposlili kot prvo žensko art direktorico. Kot profesionalna fotografinja je sodelovala z revijami, kot sta Vanity Fair in Vogue, in s podjetji Chanel, Victoria’s Secret, Ralph Lauren, Paloma Picasso idr. Obenem je v svoji karieri ustvarjala fotografije večne umetniške vrednosti in počasi nadgrajevala zbirko fotografij, ki so danes razstavljene po svetovno znanih muzejih.

Dela Sheile Metzner se tako nahajajo v zbirkah Metropolitanskega muzeja umetnosti (New York), Muzeja moderne umetnosti (New York), Mednarodnega fotografskega centra (New York), Muzeja lepih umetnosti v Houstonu, Chryslerjevega muzeja (Norfolk), Umetniškega inštituta v Chicagu, Muzeja J. Paula Gettyja (Los Angeles), Brooklynskega muzeja (New York) in v mnogih zasebnih zbirkah po vsem svetu. Samostojno je razstavljala povsod po svetu in za svoja dela prejela več kot deset nagrad, in sicer nagrado Pratt Institute Herschel Levit (1999), Art Director’s Hall of Fame (1977), Certificate of Design Excellence (1992), nagrado 13th Edition Bronze, nagrado 13th Edition Silver, Night of Stars Honoree (1989), nagrado za Best Print Advertising Campaign (1987) in nagrado Infinity Mednarodnega fotografskega centra.

Doslej je objavila štiri monografije: Objects of Desire (za katero je prejela nagrado ameriškega združenja revialnih fotografov Ansel Adams Award for Book Photography), Sheila Metzner Color, Inherit the Earth in Form and Fashion. Njena dela so bila objavljena v številnih knjigah o fotografiji.

Na tokratni razstavi bo predstavljen izbor iz njenega obsežnega fotografskega opusa z naslovom Časovnica. Razstavljene fotografije, ki so bile posnete v obdobju njenega 40-letnega ustvarjanja, predstavljajo izbrano selekcijo popolnih trenutkov, ujetih skozi potovanja v različne dele sveta, ki jih bolj kot linearna druži instinktivna povezanost. Fotografije, ki pripadajo različnim žanrom – od modne fotografije, tihožitij, pokrajin in portretov – izražajo avtoričin značilen evokativen stil in predstavljajo trenutke lepega in polno izživetega življenja.

Razstavo je pripravil Zavod za kreativno produkcijo Emzin (Metelkova ulica 6, Ljubljana, kontaktna oseba Jasna Rackov, telefon 01 430 35 44 in 031 685 067) v sodelovanju z Galerijo Fotografija (Mestni trg 11/I, Ljubljana, kontaktna oseba Barbara Čeferin, telefon 041 664 357).

Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi razstave:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Sheila Metzner

Pomoč pri realizaciji razstave: