Košarica

Pretekle razstave

Jan Saudek: Božanska komedija

By 17. 6. 2010 12 maja, 2019 No Comments

Jan Saudek
Božanska komedija

17.06.2010 – 24.07.2010
20:00

Jan Saudek: Božanska komedija Projekcija nagrajenega dokumentarnega filma o Janu Saudeku V peklu lastnih strasti, brez upa na nebesa češkega režiserja Adolfa Zike bo na ogled v torek, 22. junija 2010, ob 17. uri v Slovenski kinoteki (Miklošičeva cesta 28, Ljubljana). Film je opremljen z angleškimi podnaslovi. Jan Saudek se je rodil v Pragi […]

Jan Saudek
Božanska komedija

Projekcija nagrajenega dokumentarnega filma o Janu Saudeku V peklu lastnih strasti, brez upa na nebesa češkega režiserja Adolfa Zike bo na ogled v torek, 22. junija 2010, ob 17. uri v Slovenski kinoteki (Miklošičeva cesta 28, Ljubljana). Film je opremljen z angleškimi podnaslovi.

Jan Saudek se je rodil v Pragi na Češkem leta 1935. Pri petnajstih letih je dobil fotoaparat, s katerim so nastali prvi umetniški poskusi. Pozneje se je ukvarjal tudi s slikanjem, odločilno pa je njegovo ustvarjanje zaznamoval katalog fotografske razstave Edwarda Steichna The Family of Man. V začetku 70. let je iznašel značilno »stensko« kompozicijo, v katero je postavljal svoje figuralne prizore. Njegova mednarodna prepoznavnost je hitro naraščala in v naslednjih letih je sodeloval s številnimi umetniki, med katerimi so bili Paule Pia, Kartsen Fricke, Marlene in Jean-Pierre Vorlet, Pierre Borhan, Anita Neugebauer in David Travis. Leta 1981 je v Milanu izšla prva monografija o njegovem delu z naslovom Il teatro della vita. Kmalu po tem se je lahko popolnoma posvetil fotografskemu delu. Leta 1990 je bil odlikovan s francoskim redom viteza umetnosti in literature, francoski režiser Jerome de Missolz pa je o njem posnel film Jan Saudek – češki fotograf. Leta 2005 je predstavil svojo 14. in najobsežnejšo monografijo z naslovom SAUDEK, ki jo je spremljala velika retrospektivna razstava v Pragi.

Jan Saudek danes slovi kot najvidnejši češki fotograf. Njegove fotografije so bile predstavljene na več kot štiristo samostojnih in skupinskih razstavah po vsem svetu, predvsem na Češkem, v ZDA in Franciji, pa tudi na Japonskem, v Avstraliji in Izraelu, in so del vseh pomembnejših svetovnih zbirk.

“Najbolj znan sodobni češki fotograf. Oboževan in zavračan, slavljen in omalovaževan, spoštovan in preklinjan. Z izjemnim mestom v kontekstu razvoja češke in svetovne fotografije. Saj je soliter, edini svoje vrste. Njegovo ustvarjanje ni del nobenega nazorskega ali generacijskega toka, ni ga mogoče k nikomur priključiti, nikamor uvrstiti. Tudi če to naredimo, še vedno ostane v ustrezni »koloni« sam.”

Daniela Mrázková, umetnostna teoretičarka in kritičarka

 

Razstavo je pripravil Zavod za kreativno produkcijo Emzin (Metelkova ulica 6, Ljubljana, kontaktna oseba Jasna Rackov, telefon 01 430 35 44 in 031 685 067) v sodelovanju z Galerijo Fotografijo (Mestni trg 11/I, Ljubljana, kontaktna oseba Barbara Čeferin, telefon 041 664 357).

Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi razstave:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, in Veleposlaništvo Češke republike.

Jan Saudek

Pomoč pri realizaciji razstave: