Košarica

Pretekle razstave

Angelika Sher: V polsnu

By 4. 9. 2009 14 maja, 2019 No Comments

Angelika Sher
V polsnu

4.09.2009 – 29.09.2009
20:00

Fotografije Angelike Sher se berejo kot simbolno kodirano besedilo. Pri večini fotografij objekt nastopa kot znanilec, katalizator skritih pomenov. Objekt na fotografijah predstavlja izhodišče na prvi pogled prikriti simboliki. Fotografski niz simbolov sledi dualnosti rituala in vsakdana, kontrastu med posvečenim in profanim, razlikam med lepoto in njenim nasprotjem.

Angelika Sher
V polsnu

Memento mori

Misli o fotografijah Angelike Sher iz cikla V polsnu / Twilight Sleep

Fotografije Angelike Sher se berejo kot simbolno kodirano besedilo. Pri večini fotografij objekt nastopa kot znanilec, katalizator skritih pomenov. Objekt na fotografijah predstavlja izhodišče na prvi pogled prikriti simboliki. Fotografski niz simbolov sledi dualnosti rituala in vsakdana, kontrastu med posvečenim in profanim, razlikam med lepoto in njenim nasprotjem.

Ko gledam te fotografije se mi v misli znova in znova vrača značilen motiv flamskega slikarstva 16. in 17. stoletja Vanitas, ki opominja na kratkost in prehodnost tuzemskega življenja. Slike “mrtve narave” – tihožitij z bujno cvetečimi rožami ter posodami sveže nabranega sadja v cvetu svojega življenja že nakazujeo naslednji korak , ki je vpisan v genetsko kodo še pred rojstvom, smrt. Memento mori.

Hkrati fotografinja ustvarja dodatno sintakso, manj specifično, varljivo, dialektično. Rojstvo in smrt nista dihotomiji, ostajata skupaj in odsevata drug drugega. Fotografija belega konja izraža sublimno plemenitost, toda njegova umestitev v prostor in čas, motiv iz plemenitosti, vzišenosti premakne nazaj v povsem navaden vsakdan. Caravaggio je študentu, ki ni znal narisati konja rekel; Ne trudi se s konjem, poskusi naslikati “konjskost”. Tudi pri Angeliki je reprezentacija v kontrastu s fizičnim objektom. Dualnost v Sherinih fotografijah doseže vrhunec v dveh delih: portret starke izraža ekstremno izumetničenost na meji s srhljivostjo. Pretiran make-up, kirurško natančno izklesan obraz, teatralna gesta skupaj omajajo naravno in telo spremenijo v truplo. Podobno mlada mačka, polna gub, pade v oči zaradi svoje statične poze, deluje kot kip. Njeno lepoto implicira njen plemeniti pedigree, a v resnici je neznosno grda. Manjka ji izraz, življenje. Je utelešenje sfinge, njen obraz je zapečaten in deluje kot nagačena žival.

Vzhodno-evropski pogrinjek skriva iluzijo, prevaro. Psevdo rusko posodje je pravzaprav psevdo nizozemsko, v resnici pa izdelano na Kitajskem. Prtički so zloženi tako kakor jih je zlagala Angelikina babica, vrnejo nas v preteklost. Natančna razporeditev predmetov na fotografiji, ki napoveduje gostijo, se v svoji sterilnosti spremeni v napoved pogreba. Ovce in mlad kozel imata v ciklu osrednjo vlogo. Neposredna konotacija je religiozna, žrtvovanje, a kmalu prevlada podoba enega proti mnogim. Ovce v čredi predstavljajo kolektiv. Mlad kozel, ki izstopa iz rjuh, spomni na rojstvo. Siva ponjava s trganjem omogoča pojav individualnega.

Katarza je dominantna tema v zdravilišču: Nag moški sedi, zavit, njegov obraz je skrit. Sugestija ritualne poglobljenosti, dejanje očiščevanja. Simbolične vsebine, ikonografske reference, smisel za vizualno tradicijo se zlivajo v ostro, svežo, ekstremno realistično fotografijo in ustvarjajo bridko in zajedljivo srečanje med historičnim piktorializmom in sodobno fotografijo.

Yair Barak, julij 2009

Angelika Sher

Rojena leta 1969 v Vilni, Litva.
Živi in dela v Izraelu.

Izobrazba

1991-1995 Diploma na univerzi Bar Ilan, Izrael, smer radiografija
2002-2005 Fakulteta za fotografijo, Kiryat Ono, Izrael
2007-2008 Akademija za likovno umetnost in dizajn, Bezalel, Jeruzalem

Samostojne razstave

2009 Tavi Dresdner Gallery, Tel Aviv, Izrael
2007 “My mother’s fur coat”, Ramat Gan Museum, Izrael

Skupinske razstave

2009

 • StArt exhibition, Tel Aviv, Izrael
 • “The Intimate line”, Sepia Gallery, New York

2008

 • “Presence of the Sea”, Cinema Center, Tel Aviv, Izrael
 • “Dirty White”, Contemporary Art Space Gallery, Tel Aviv, Izrael
 • “Growing Down”, Akademija za likovno umetnost in dizajn, Bezalel, Jeruzalem
 • “Awakening the tiger”, Contemporary Art Space Gallery, Tel Aviv, Izrael
 • “Everything is Dynamic”, galerija Tiroche, Yaffo, Izrael
 • “Goim”, The New Gallery, Jeruzalem, Izrael

2007
“Environment Love”, The New Gallery, Jeruzalem, Izrael

Prihajajoče razstave

2009

 • Samostojna razstava, Galerija Fotografija, Ljubljana
 • Samostojna razstava, galerija Pobeda , (del 3. mednarodnega bienala sodobne
  umetnosti v Moskvi)

Sejmi

2009

 • The AIPAD Photoography show 2009, New York, predstavitev v okviru Sepia Gallery
 • Fresh Paint Art fair, Tel Aviv, Izrael

2008
Art Verona Fair, Italija, predstavitev v okviru Reartuno Studio, Brescia

Nagrade

2009
Sony World Photo Awards Professional, 3. mesto: Fine Art – Conceptual and Constructed,

Pomoč pri realizaciji razstave: