Košarica

Pretekle razstave

Andrew Testa: Konec Balkanije; Kosovo 1999 – 2009

By 26. 1. 2011 12 maja, 2019 No Comments

Andrew Testa
Konec Balkanije; Kosovo 1999 - 2009

26.01.2011 – 23.02.2011
20:00

Andrew Testa ima prirojen občutek, sposobnost, da v prostoru, ki so ga prizadele in psihološko ranile težke in včasih brutalne okoliščine, prepozna občutljivost, otožnost in naravno lepoto. Vse podobe te razstave odlikuje poetična vrednost, ki odseva hudo in globoko čustveno bolečino.

Andrew Testa
Konec Balkanije; Kosovo 1999 - 2009

Spremljevalni dogodek 17. Emzinovega natečaja Fotografija leta 2011:
fotografska razstava v Galeriji Fotografiji (Mestni trg 11/I, Ljubljana)

Andrew Testa je bil rojen leta 1965 v Londonu. V 90. letih je kot svobodni fotograf za časnika The Guardian in The Observer večinoma dokumentiral okoljske proteste in gibanja za pravice živali v Veliki Britaniji, potem pa se je leta 1999 preselil na Kosovo, od koder je pokrival dogajanje na Balkanu, v Vzhodni Evropi, Srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu. Šest let pozneje se je preselil v New York, od leta 2010 pa živi v Londonu. Redno sodeluje s časopisi in revijami, kot so The New York Times, Newsweek, Time, Stern, Geo, Der Spiegel, The Sunday Times Magazine in The Independent Magazine.
Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tri nagrade World Press Photo (1994, 2002, 2006). Organizacija Amnesty International ga je dvakrat razglasila za fotoreporterja leta. Leta 2006 je za svoje delo na Kosovu prejel Gettyjevo podporo za revijalno fotografijo. Dobil je tudi tri nagrade odličnosti Pictures of the Year (2001, 2004, 2005) in več nagrad NPPA za reportažno fotografijo (2006, 2008). Leta 1998 je sodeloval na mojstrski delavnici Joop Swart, ki jo organizira agencija World Press Photo. Njegove fotografije so bile med drugim na ogled v okviru festivalov Noordelicht, Arte Foto Festival, Perpignan in Angkor Photo Festival ter treh razstav World Press Photo.

»Andrew Testa ima prirojen občutek, sposobnost, da v prostoru, ki so ga prizadele in psihološko ranile težke in včasih brutalne okoliščine, prepozna občutljivost, otožnost in naravno lepoto. Vse podobe te razstave odlikuje poetična vrednost, ki odseva hudo in globoko čustveno bolečino. Obrazi in izrazi hrepenijo po odrešitvi. Pokrajine tiho obkrožajo svet, ki je izkusil trpljenje. Toda te iste pokrajine so odri, na katerih se odvija zanosen pasijon življenja. Podobe opisujejo in častijo edinstveno identiteto. Upodabljajo dramo vztrajnosti, vzdržljivosti in neukrotljivega smisla. Andrewove bridke podobe Balkana so več kot samo fotografije, so lirične in rahločutne upodobitve sveta, ki se bori, da preživi.«
Jamie Wellford, urednik za fotografijo pri reviji Newsweek

Selektor in producent:Emzin, Zavod za kreativno produkcijo / Koproducent: Galerija Fotografija

Posebna zahvala za pomoč pri izvedbi razstave:Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, in British Council.

Andrew Testa

Pomoč pri realizaciji razstave: