nazaj

Andjelić Igor

Igor Andjelić se je rodil 1961 v Ljubljani. 1979 je končal fotografsko šolo in odprl grafično oblikovalski studio. Delal je tudi kot fotoreporter in obenem razstavljal. Njegovo nekaj letno sodelovanje z galerijo ŠKUC je spremenilo omenjeni galerijski prostor v eno najbolj priljubljenih družabnih točk v Ljubljani.

V svoji karieri je avtor deloval kot oblikovalec različnih javnih prostorov kot je galerija ŠKUC, K4, galerija Kapelica, Kavarna Pločnik, vrt Samsara, Salon Minimal na način, da je omenjenim prostorom izdelal ne samo formo, ampak tudi vsebino. Ravno Salon Minimal je njegovo najpomembnejše delo. Z njim se je predstavil na Bienalu industrijskega designa v Ljubljani leta 2001 in o tem so pisale mnoge svetovne revije kot so Wallpaper, Stern, Venerdi, Corriere della Sera, Gulliver. V Minimalu so med drugimi razstavljali ameriški mnimalist Sol Le Witt, David Maljković, Marko Peljhan, Dragan Živadinov, Uršula Berlot, Marin, Scanner…Logotip Minimala je bil leta 2003 v konkurenci 2400 oblikovalcev nagrajen na natečaju Type Directors Club New York. Minimalov cenik pa je dobil nagrado Art directors Club New York. Obe deli sta objavljeni v njihovem letnem poročilu in potovali po svetu kot del skupinske razstave. Znan je tudi kot organizator zanimivih, inovativnih umetniških dogodkov, družabnih dogodkov s konceptom, kar je pomenilo popolnoma nov in svež pristop v slovenskem prostoru. Med drugimi so bili njegovi naročniki Ministrstvo za kulturo republike Sovenije, The British Council, Švicarska ambasada, pokojni predsednik države in predsednik republike dr. Janez Drnovšek… Stara elektrarna, Železničarski muzej in Metelkova pa so med mnogimi nekdaj zapučenimi prostori, ki jih je na novo odkril in še danes delujejo z rednim kulturnim programom.

Sodeloval je tudi z Moderno galerijo. Kot fotograf tudi s skupino IRWIN pri njihovem projektu NSK straža. Iz tega ciklusa sta dve njegovi fotografiji v zbirki Muzeja moderne umetnosti v New Yorku (MOMA).

Zadnja leta večinoma deluje na otoku Hvaru, kjer je v mestu Hvar, na glavnem mestnem trgu, leta 2004 odprl SALON/MINIMAL/HVAR, ki s svojo minimalistično estetiko spet izstopa v okolici. Preko salona/galerije so njegove avtorske fotografije postale del mnogih mednarodnih umetniških zbirk kot na primer zbirka umetnin First National Bank USA, zbirka Davida Erlicha, med navdušenimi kupci pa so poleg resnih zbirateljev tudi mnoge znane osebe iz sveta politike in zabave, ki se poleti ustavijo na Hvaru.

2019 © GALERIJA FOTOGRAFIJA